Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 39 minute în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 oră în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 2 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 6 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 8 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 8 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 8 ore în urmă
Nivelul superior al muzicii: Concert al artistei din Maramureș, Maria Casandra Hauși, colaborare artistul Sorin Romanescu! „NOD-ul” la nivel divin!
Nivelul superior al muzicii: Concert al artistei din Maramureș, Maria Casandra Hauși, colaborare artistul Sorin Romanescu! „NOD-ul” la nivel divin!
Eveniment esteorganizat de Asociația Culturală Musica Rivulina şi Maria Casandra Hausi și va avea loc vineri, 4 noiembrie 2022, începând cu ora 19.00, la Colegiul de Arte Baia Mare, laora 19.00.
„NOD – NewOldDoina înseamnă Maria Casandra Hauși & Sorin Romanescu, Motto: „Nimic risipit, totul transmis și reînnoit (după C. Noica). NOD aduce în prim plan străvechea Doină Românească-Horea Maramureșeană. O îngemănare a Doinei cu sonoritățile acustice și electronice zdin sfera jazzului. O trăire vie, liberă, o zicere uneori blândă, alteori atavică a Doinei, a cântecelor lirice și epice din folclorul străvechi românesc, din Maramureș.
Temeiul fundamental al acestui proiect muzical sunt cele două calități absolut vitale ale Doinei și anume ritmul liber (parlando rubato) și caracterul ei puternic improvizatoric. O remarcă în plus este repertoriul ales și cules din propriile căutari ale interpretei, din culegeri vechi, ori însușite în timp, prin Viu Grai – „hori bătrânești, alese cu multă grijă din culegeri vechi de folclor – doine, balade, cântece de leagăn, hori păstorești, hori vitejești – culese de dinaintea izbucnirii Primului Razboi Mondial, la inițiativa Academiei Române București (perioada 1910-1913). Altele sunt preluate din culegeri mai de actualitate (editate în perioada anilor 1940-80). O altă bună parte din ele sunt transmise prin Viu Grai, primite de la bătrânii din Țara Maramureșului (sate precum Săpânța, Ieud, Leordina) Țara Chioarului și Țara Lăpușului”. Informații suplimentare la telefon: 0751 518 799”, arată organizatorii acestui concert. Detalii, AICI!
***MARIA CASANDRA HAUȘI s-a născut în Baia Mare, Maramureş. Zămislită, crescută și educată într-o familie de artiști. A prins de la bătrânii locurilor meşteşugul fără vârstă al „Horilor în grumaz” – „Horea Lungă”. A fost ucenică a Școlii înalte de la Cluj, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa domnilor profesori Alexandru Farcaș, Gheorghe Roșu și Mugurel Scutăreanu. Laureată a Marelui Premiu şi a Trofeului „Maria Tănase” (juriu prezidat de Tudor Gheorghe), a marcat și celebrat intrarea Doinei în Patrimoniul Imaterial Unesco prin lansarea albumului de muzică tradiţională intitulat „Doina – Horea Lungă – Cântec Arhaic Românesc din Maramureş”. Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în țară și străinătate, mărturiseşte ca este universul fără de margini unde și-a găsit casa.
Dintre colaborarile și proiectele muzicale amintim: Nicolae Pitiș (Tezaur Uman Viu); Grupul Iza, Nicolae Voiculeț; Margareta Pâslaru; Stamatis Kraounakis în musicalul „Aristophanes Now”, prezentat în Atena, Istanbul, Timișoara și Londra (Royal Academy of Dramatic Art); Blanoz; Phoenix în proiectul „Arhaic Rock”, cu Nicu Covaci; Subcarpați, albumul „Satele Unite ale Balcanilor”; „Roots Revival Romania” în
„Colors of Maria” și „Doina Revival”, cu muzicienii: Mehdi Aminian, Aleix Tobias Sabater și Emmanuel Hovhannysian; NOD – NewOldDoina, cu Sorin Romanescu și Damian Draghici.
***SORIN ROMANESCU este unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz, de la ora actuală. Personalitatea sa muzicală nu se limitează însă doar în zona jazz-ului și a improvizației. La început a studiat chitara clasică, a fost basist în trupa Sarmalele Reci (a înregistrat albumul de debut „Țara te vrea prost”), a colaborat cu coregrafi de dans contemporan (Florin Fieroiu, Vava Ștefănescu, Eduard Gabia, Andreea Novac, Mihai Mihalcea), a susținut concerte de muzică contemporană în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale, iar de mai mulți ani este colaborator permanent al cantautorului Alexandru Andrieș. Ca muzician de jazz, s-a format la clasa de improvizație a pianistului Marius Popp și mai târziu s-a consacrat
pe scena jazz-ului în cvartetul saxofonistului Garbis Dedeian. Activitatea sa în calitate de improvizator se desfășoară constant, din anii 90 încoace, în proiecte live și de studio.
Compozitor și producător, numele său este legat de producții muzicale pentru campanii publicitare precum și de filme documentare sau artistice.
Pentru muzica filmului documentar „Afacerea Tănase” a fost nominalizat la Premiul Gopo, iar pentru filmul artistic “Câini” a primit Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală.
Este colaborator sau co-autor în proiecte muzicale care însumează peste 20 de albume.
C.Ț.