Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 11 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 3 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 5 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 5 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 5 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 6 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 6 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 9 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 9 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 9 ore în urmă
50 ani de carieră: Ioan Băban, specialistul handbalului maramureșean sub bagheta căruia tinerele talente ale sportului au aflat cheia performanței!
50 ani de carieră: Ioan Băban, specialistul handbalului maramureșean sub bagheta căruia tinerele talente ale sportului au aflat cheia performanței!
Un eveniment cu totul și cu totul special a avut loc miercuri, 19 octombrie, în sala de conferințe a Direcției Județene de Sport și Tineret Maramureș din municipiul Baia Mare. S-a lansat cartea „Ioan Băban, 50 ani dedicați sportului și catedrei”.
La eveniment au participat prieteni, colaboratori și reprezentanți ai profesorului Ioan Băban, care și-a dedicat viața handbalului, dar și reprezentanți ai autorităților locale. Lucrarea semnată de Grigore Ciascai și Mircea Paușeniuc vine ca un compendium al palmaresului, performanțelor marelui antrenor, cât și mărturii ale apropiaților cu privire la activitatea sa. La eveniment, din motive personale, Grigore Ciascai a lipsit de la eveniment, dar a fost prezent Mircea Paușeniuc. Maestru de ceremonii a fost Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
„Vreau să vă salut pe toți care sunteți în sală, colegi, profesori, sportivi, părinți, și vă mulțumesc că ați venit în acest moment când a venit momentul să fac un bilanț după… doar 50 ani. Sunt mulți, sunt puțini?! În 14 septembrie 1972, am început cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Suceava. Din acea dată, totul a fost canalizat către sport și către catedră, fiindcă în facultate înveți și cum să predai. 50 ani, sunt mulți, sunt puțini 50 ani?! Vreau să vă spun că am fost sortit pentru a face handbal! În 1964, nașul meu de botez din Pomi, de unde sunt eu, m-a luat de mânuță și m-a dus la al doilea televizor din sat, erau doar două de toate, ca să văd, ce credeți? Finala Campionatului Mondial de Handbal, finală câștigată de România! Așadar, prima emisiune văzută a fost finala Campionatului Mondial. Apoi, am văzut mai multe! Iar în 1967 a venit la Pomi domnul profesor Nelu Brumar. Noi nu avem profesor de educație fizică la Pomi, am avut un parc mare, cu de toate, și dânsul nu era de educație fizică, era de fizică-chimie. Dânsul mi-a pus mingea de handbal în mână. Am făcut un teren de handbal pe latul terenului de fotbal. De atunci țin handbal alături de mine”, arată profesorul Ioan Băban.
„Domnul profesor Ioan Băban are o carieră de invidiat. Domnul Băban reprezintă un nume greu în handbalul românesc, este unul dintre cei mai medaliați antrenori, dacă ne luăm pe statistică, și cred că merita o asemenea carte. Am petrecut la telefon ore întregi de convorbiri, am adunat materiale, le-am coafat, am ținut legătura cu tot felul de personalități din lumea handbalului. Până la urmă, le-am ansamblat pe toate și, iată, avem această lucrare, de față. Sigur că ar mai putea fi completată”, arată Mircea Paușeniuc. Prezent la eveniment, Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a vorbit despre importanța realizării unui muzeu al sportului maramureșean în viitor, întrucât Ioan Băban are o mare colecție de posibile exponate. La fel, există mărturii adunate de regretatul Ioan P. Pop. În plus, cu implicarea autorităților, s-ar putea colecta diverse materiale care ar alcătui un viitor muzeu. În cadrul evenimentului, au luat cuvântul apropiați ai profesorului Ioan Băban. S-a vorbit și despre CS Băban, proiect realizat în familie, întrucât este știut că fiul Cristi a urmat calea antrenoratului. Și s-a mai vorbit și că ar putea fi organizat un nou eveniment special în ianuarie, atunci când profesorul Ioan Băban împlinește 70 ani. Vă invităm să parcurgeți lucrarea! Cartea merită clar citită!
Cătă ȚINEGHE