Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 10 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 11 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 11 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 11 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 15 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 17 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 17 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 17 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 17 ore în urmă
Oana Larisa Pop, câștigătoarea Festivalului–Concurs ”Horea în grumaz”; „Dragostea pentru muzică a venit de la o vârstă foarte fragedă”
Duminică, 30 octombrie, a avut loc cea de-a XX-a ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz”. Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș.
Horea lungă din grumaz este un element esențial al culturii tradiționale din Țara Lăpușului și este transmisă cu mândrie din generație în generație. Acest lucru îl demonstrează faptul că participanții la acest eveniment au avut vârstele cuprinse între 11 și 78 de ani.
Evenimentul a fost deschis de Onișor Pop și Andreea Ghițiu. Au urcat apoi pe scenă concurenții înscriși în competiție pe două secțiuni: vocal și instrumental.
În timp ce juriul delibera, publicul spectator s-a bucurat de recitalurile susținute de invitata specială Anghelina Timiș Lungu, artiștii locali Bianca Latiș și Adela Șanta, precum și Orchestra Casei de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș.
Juriul a ierarhizat evoluția concurenților în funcție de următoarele criterii: calități vocale deosebite, păstrarea autenticității melodiilor și textelor, modalități instrumentale speciale în performarea horei și autenticitatea costumului popular.
Iată care sunt câștigătorii acestei ediții:
Secțiunea vocal
- Oana Larisa Pop – Marele Premiu;
- Victoria Petrenciuc – premiul I;
- Gabriela Ungur, Beatris China – premiul II;
- Nicoleta Farcaș – premiul III.
Secțiunea instrumental
- Teodor Burzo – premiul I;
- Filip Tănase – premiul II.
Am luat legătura cu Oana Larisa Pop și am rugat-o să ne dea mai multe detalii despre ea. Am aflat că îndrăgește muzica de la o vârstă fragedă și că de-a lungul timpului a mai câștigat premii frumoase.
„Am 14 ani, sunt din Săliștea de Sus și am început să cânt de la vârsta de 6 ani. De la 8 ani am studiat canto popular la Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației, la catedra domnului profesor Marius Iusco.
Dragostea pentru muzică a venit de la o vârstă foarte fragedă, pe la vreo 3 ani jumate tatăl meu m-a învățat o colindă de la Ștefan Hrușcă, „Când fost-a prunc micuț Iisus”, și de atunci am început să ascult și să fredonez prin casă, la serbările de la grădiniță.
Am participat la numeroase concursuri naționale și internaționale: primul meu cuncurs a fost la vârsta de 7 ani – „Floare mândră de pe Iza” Șieu – unde am obținut premiul juriului, iar următorul an premiul 1; La 8 ani jumate am obținut marele Trofeu al Festivalului „Transylvania Stars” Târgu Mureș; „Muzica pentru toți” Baia Mare, premiul 1; „Lira” Tăuți Măgherauș, premiul 1; „Viorel Costin” Sighetu Marmației, premiul 2; „Victoria Darvai” Dragomirești, premiul 2 și multe alte premii”, a declarat tânăra.
Felicitări tuturor!
L.C.H.