Share
Să creștem prin educație: LTM a câștigat în Maramureș ediția 2022 a concursului național „Made for Europe”! Care este echipa de succes în acest an!

Să creștem prin educație: LTM a câștigat în Maramureș ediția 2022 a concursului național „Made for Europe”! Care este echipa de succes în acest an!

Să creștem prin educație: LTM a câștigat în Maramureș ediția 2022 a concursului național „Made for Europe”! Care este echipa de succes în acest an!

Eleva Crina Maria Mihnea, acum elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Marmația” din Sighet, a obținut premiul I la etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe – 2022”. Eleva a fost coordonată de prof. Adriana Ioana Vescan, directorul instituției, cadru didactic foarte implicat în activitățile educaționale și sociale.

Directorul LTM, Adriana Ioana Vescan, arată pentru DirectMM.ro, că acest proiect câștigător este doar o piesă dintr-un mare puzzle, întrucât ținta sa este de a avea feedback în practica de zi cu zi. Mai exact, ROSE este un proiect finanțat dintr-un împrumut de 200 milioane de euro de către Banca Internaţională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Iar la LTM procentul de promovabilitate a crescut considerabil ca urmare a implicării pe acest segment.

„LICEUL TEHNOLOGIC MARMAȚIA este promotorul proiectelor de tip ROSE. Acest liceu a debutat pe direcția ROSE în anul 2018, an în care am scris unproiect ROSE, intitulat ”Creștem prin educație” proiect câștigat cu 100 de puncte din 100. Din acel moment, ținta mea majoră a fost să corelez ROSE-ul LTM cualte proiecte ROSE, dar pe alt palier și anume cel universitar. Astfel, elevii dingrupul țință al LTM au devenit grup țintă al UBB sau USAMV Cluj – Napoca.În acens sens, pentru reducerea abandonului școlar și pentru creștereainserției elevilor LTM în învățământul terțiar / universitar am aplicat ca partener înproiectele RORE ale unor faacultăți de prestigiu din Cluj Napoca:1. Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (UBB – Cluj Napoca) –colaborare – 3 ani, 2. Facultatea de Educație Fizică și Sport (UBB – Cluj Napoca) colaborare–4 ani, 3. Facultatea de Teatru și Film (UBB – Cluj Napoca) colaborare– 1 an, 4. Facultatea de Litere (UBB – Cluj Napoca) colaborare– 1 an5. USAMV – Cluj Napoca colaborare– 3 ani. Proiectul ”Made 4 Europe”, premiul I județean, obținut cu Crina Mihnea,prin grija și încurajarea doamnei inpector școlar prof. Dr. Durus Ligia, sunt pieseîntr-un puzzle mult mai complex, dar fiecare piesă contează dacă are rezultatepalpabile și durabile pentru elevii și voluntarii pe care-i coordonez, respectivpentru liceul pe care l-am terminat în 1998 și pe care astăzi îl manageriez cadirector. Totodată, un alt obiectiv pe termen lung este finalizarea lucrării de doctorat,coordonbată de către doamna prof. Univ. Dr. Mușata Dacia Bocoș, lucare care vavaloriza toată munca pe care am depus-o în acest pachet de proiecte ROSE, și nunumai, totul cu scopul de a demitiza mentalul colectiv greșit conturat, cu privire laliceele tehnologice. Mukșumim și doamnei inspector școlar prof. dr. Ligia Duruș, cât și Ambasadoarei ROSE, inspector școlar Claudiu Bălici”, arată pentru DirectMM.ro Adriana Ioana Vescan, care se declară fericită și că sloganul ales, „Creștem în educație”, este și sloganul ROSE la nivel național.

„Mulțumesc mult doamnei director Vescan că a avut încredere în mine, m-a responsabilizat și mi-a dat curaj să am cât mai multă implicare în acest proiect. În urma îndemnelor sale, am reușit să mă dezvolt pe mine și să ajut și pe alții să o facă. Am mers și la Târgoviște, alături de alți elevi din Baia Mare și Baia Sprie, și chiar și acum ținem legătura cu elevi din alte colțuri ale țării, așadar este o experiență de care îmi este dor. Implicarea în acest proiect este un start, aș dori să mă implic și în altele. Am în plan să urmăresc cursurile universitare ale Facultății de Arte și Design din Cluj, cea mai prestigioasă din Cluj, de altfel. Totodată, am în plan să mă implic alături de colegi în acțiunile de voluntariat ale campaniei „Ajută-ți aproapele” în această iarnă”, arată pentru DirectMM.ro Crina Maria Mihnea. De ce a ținut Adriana Vescan să susțină pe Crina să se implice în acest proiect? „Are un suflet nobil, suflet de artist și este foarte implicată în acțiunile de voluntariat. Este elevă-cheie în acțiunile noastre. A câștigat concursul pentru realizarea logo-ului liceului, alături de un alt elev, Alex Popan. Susțin mult implicarea elevilor, așa cum i-am susținut să realizeze logo-ul. Este cea mai bună strategie ca ei să se implice, aleagă ce își doresc, iar eu, noi, doar să îi coordonăm în activitățile lor. Consider că ar trebui să fim cât mai implicați. Fiecare pauză încercăm să o folosim pentru dezvoltarea lor personală. Avem 900 elevi și majoritatea sunt receptivi, pe ceilalți încercăm să îi integrăm pentru a avea o bună coabilitare. Orice activitate ajută copiii să se descopere”, mai arată Adriana Ioana Vescan.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu