181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfat despre copilași pentru părinți care au țintă adulți sănătoși! Generația Z, temeri și tainele vieții!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfat despre copilași pentru părinți care au țintă adulți sănătoși! Generația Z, temeri și tainele vieții!
Generația Z este mult prea tânără pentru a face o caracterizare corectă sau completă. Cu siguranță că această generație va fi caracterizată de mediul social în care s-au format. Putem spune că au crescut într-o lume în care toate se ”întâmplă instantaneu”.
Au acces la tehnologie și toate recompensele sunt imediate, fără amânare. Dacă ne amintim de Testul Bezelei, știm că amânarea recompensei e cheia succesului în viață. În acest studiu, li s-a spus că pot obține o mică recompensă (o bezea) sau dacă așteaptă pot fi recompensați mai mult (două bezele). Ei, acești copii au fost urmăriți 40 de ani și cercetătorii au stabilit că există o legătură directă între abilitatea de a aștepta și capacitatea de analiză cu elementele pozitive din viața lor. Pe lângă că învață autocontrolul, ei învață apreciaze și valorile celeilalte persoane.
Generația Z sunt copii ce au primit atenția și banii părinților la un nivel nemaîntâlnit până acum. Sunt extrem de individualiști. De mici sunt tratați ca prinți și prințese. Din păcate, accesul nelimitat la tehnologie a dus la o maturizare prea rapidă. O mare îngrijorare este preocuparea pentru propriul corp. Sunt fetițe de 7 ani care sunt nemulțumite de ele, se simt neatractive. De ce? Sexualizarea de prea mici. Părinții si societatea ”fabrică” lucruri ce grăbesc creșterea. Vedem fete machiate la 7 ani, tocuri și altă îmbrăcăminte neadecvată vârstei. Nu mai sunt puști și puștoaice. Sunt adolescenți într-un corp de copil. Inocența și descoperirea sunt altfel. Pierd copilăria. Mulți construiesc un sine virtual pentru că interacțiunea nu prea se mai întâmplă în lumea reală, ci în online. Desigur, e posibil să existe o problemă în zona de progres și inovație. Generațiile anterioare au fost pionieri în descoperiri. De ce? Păi i-a mânat curiozitatea și asumarea riscurilor.
Generația Z nu își asumă riscuri. Dacă părintele și societatea îl țin în globul de cristal pentru a nu ”suferi”, dacă le luăm toate ”pietricele” din drum, atunci cum să învețe cum să depășească obstacole? Ei cresc într-o eră în care sunt inacceptabile riscurile. Orice potențial ”risc” este egal cu neglijența. În loc să vedem riscul ca fiind ceva real în lumea în care trăim, l-am făcut inamicul numărul unu. Trăim într-o lume plină de litigii. Alții sunt de vină pentru orice și toate ”accidentele sunt grave”. Din nefericire, asumarea riscurilor pentru generația Z le produce teamă. Teama este o forță incredibil de puternică în această epocă. Teamă de eșec, de teroriști, de vecini, de necunoscut etc. Această generație au o frică acută de a greși. Când din asta învățăm. Consider că au nevoie de echilibru și noi să-i învățăm să-și asume riscuri. Politicianul I. Baker Priest spunea:” …există patru lucruri de care are nevoie un copil-multă dragoste, mâncare hrănitoare, somn regulat, multă apă și săpun. În afară de acestea, ceea ce are nevoie cel mai mult este să fie nebăgat în seamă într-un mod inteligent”.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!