Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 58 minute în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 7 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 12 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 13 ore în urmă
În Municipiul Sighetu Marmației: În orașul maramureșean măsuri preventive cu privire la menținerea sănătății! Iată un anunț emis de specialiști!
În Municipiul Sighetu Marmației: În orașul maramureșean măsuri preventive cu privire la menținerea sănătății! Iată un anunț emis de specialiști!
Măsuri de prevenire a apariției focarelor de gripă și infecții la frontieră. La inițiativa Institutului Național de Boli Infecțioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma (Italia), care a venit cu o serie de propuneri în cadrul acordului de parteneriat încheiat cu Primăria Sighet și Spitalul Municipal Sighetu Marmației, am convocat astăzi o întâlnire de lucru cu factorii implicați în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
Ținând cont de evoluția evenimentelor la granița României, dar și a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pentru a preveni apariția unor focare de infecție cu SarsCov2, Gripă A/B sau alte boli transmisibile, specialiștii italieni au propus efectuarea, în perimetrul punctului de trecere al frontierei, a unor teste rapide pentru depistarea bolilor infecțioase respiratorii,. Un alt subiect important dezbătut a fost cel legat de vaccinarea copiilor proveniți din zona de conflict, existând un posibil risc de recrudescență a bolilor potențial letale precum rujeolă, tetanos, sau și difterie.
Ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii de astăzi, s-a stabilit demararea, de către specialiștii italieni, a unui proiect pilot care prevede:
• efectuarea unui test rapid combinat pentru SARS-CoV2 și Gripa A/B ce va fi oferit gratuit, cu o atenție deosebită tuturor refugiaților care vor prezenta simptome respiratorii. În cazul unui test pozitiv și a unor simptome respiratorii, pacientul va fi trimis la unitatea de primiri urgențe a Spitalului municipal Sighetu Marmației.
• toate mamele cu copii minori care provin din Ucraina vor primi un chestionar opțional pentru a evalua starea de vaccinare a copiilor lor. În cazul în care se depistează deficiențe în ceea ce privește calendarul român de vaccinare, posibilitatea vaccinării va fi acordată conform legii în vigoare, în România.
La întâlnire au participat: reprezentanții INMI Spallanzani din Roma (Dr. Ambrogio Curtolo și Omar Khaireddin), Managerul Spitalului municipal Sighetu Marmației – domnul Dan Dunca împreună cu medicul infecționist Erica Șofron, domnul Sorin Stănescu – medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Consulul României la Solotvino – domnul Florin Grațian Pârvu, precum și reprezentantul Asociației ASSOC – Stefano Celia și domnul Vasile Colopelnic din partea Serviciului de Ajutor Maltez din România, sucursala Sighetu Marmației. „Interesul și sprijinul specialiștilor italieni este unul extrem de important pentru comunitatea noastră, ținând cont de experiența pe care aceștia o au în gestionarea unor astfel de situații. Suntem deschiși și dispuși să ajutăm persoanele care se refugiază din calea războiului în țara noastră, însă dorim să protejăm în același timp populația de apariția unor boli specifice zonelor de război”, mai arată primarul Vasile Moldovan.
C.Ț.