Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 4 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 4 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 14 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 16 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 16 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Rugby: Baia Mare câștigă al patrulea titlu consecutiv de campioană
CSM Știința Baia Mare este campioana Ligii Naționale de Rugby, după ce a învins în finala competiției pe CSA Steaua cu 22-15 (9-10). Este al patrulea titlu consecutiv de campioană, o premieră pentru istoria recentă a rugbyului românesc, potrivit rugbyromania.ro.
Începutul partidei de pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf aparține maramureșenilor, care domină jocul. În minutul 6 aceștia deschid scorul prin Tu-te Grant, care transformă o penalitate, 3-0. Câteva minute mai târziu el ratează șansa de mări ecartul, balonul trimis din lovitură de pedeapsă, de la distanță mare, neajungând la buturi. Steaua încearcă să iasă la atac, însă acțiunile militarilor se opresc în apărarea bună, agresivă a zimbrilor. Jucătorii lui Eugen Apjok, care continuă să domine teritorial și tactic, au șansa de a se desprinde pe tabelă, însă Tu-te Grant ratează din nou transformarea loviturii de pedeapsă.
Prima acțiune periculoasă a bucureștenilor are loc în minutul 18, când Florin Bărdașu repune bine din tușă, balonul circulă repede pe treisferturi, trecând pe la Eseria Vueti și Tangimana Fonovai, ultimul deschizându-l perfect pe Matthew Tweddle, care marchează primul eseu, 5-3. Taniela Ratu transformă pentru 7-3.
Baia Mare reduce din diferență prin Paul Popoaia, care transformă penalitate după penalitate, întâi 7-6, pentru ca apoi să își aducă echipa din nou în avantaj, 9-7. Steaua ține aproape și în minutul 35 are șansa de a răsturna scorul, însă Ratu Taniela ratează transformarea penalității, distanța fiind foarte mare. Cei care au inițiativa pe finalul primei părți sunt militarii, care pun presiune, forțând un nou eseu. Maramureșenii greșesc în apărare, Beka Bitsadze primește cartonaș galben, fiind penalizați și cu o lovitură de pedeapsă, pe care o transformă Ratu Taniela. Steaua preia astfel conducerea, 10-9. Primul mitan se încheie cu câte un cartonaș galben de fiecare parte, Kamil Sobota de la Steaua, respectiv Florian Roșu de la Baia Mare.
Repriza a doua începe cu Baia Mare aflată în 13 jucători pe teren și Steaua, în 14 jucători. Elevii lui Ștefan Acsinte ies mai motivați de la vestiare și, imediat după reluarea jocului, reușesc un nou eseu prin Jone Marawa, care primește o pasă sărită de la Eseria Vueti, 15-9, scor care se menține și după ce Ratu Taniela ratează transformarea încercării.
Baia Mare atacă, pune presiune și strânge scorul, după ce Popoaia transformă o nouă penalitate, 15-12. Câteva minute mai târziu acesta este autorul unei curse spectaculoase, care se încheie cu eseu, anulat însă de arbitrul Alexandru Ionescu, după indicația tușierului, Popoaia călcând tușa în cursa pe care a făcut-o. În minutul 48, Ratu Taniela primește și el cartonașul galben, Steaua aflându-se din nou în inferioritate numerică. Baia Mare speculează perfect momentul, cu o tușă bătută bine, care se transformă în mol, acesta rulează bine, Papidze culcând balonul în terenul de țintă. Un eseu care îi aduce pe zimbrii în avantaj, 17-15.
În minutul 70 Daniel Plai are șansa de a răsturna scorul, însă balonul trimis de el nu trece printre buturi și tabela indică în continuare 17-15. În următoarele minute Sione Fakaosilea de la Baia Mare și Masuku Nkosikhona văd cartonașul galben, echipele rămânând din nou în 14 jucători.
Cu două minute înainte de final, Baia Mare închide scorul, printr-un nou eseu reușit de Papidze, copie fidelă a primei încercări marcate de acesta: tușă, mol de margine și eseu. Popoaia ratează transformarea, 22-15.
Prezentă în ultimele 13 finale de campionat, Baia Mare își mai adjudecă un titlu, al patrulea consecutiv. Steaua rămâne fără trofeu, însă se menține în lupta pentru Cupa României, finală ce va avea loc pe 11 decembrie, ora 12:45, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf și în care va întâlni pe SCM USV Timișoara.
CSM Știința Baia Mare
1. James Scott, 2. Levan Papidze, 3. Revazi Dugladze, 4. Florian Roșu, 5. Marius Dănilă, 6. Alexandru Alexe, 7. Iacob Immelman (C), 8. Beka Bitsadze, 9. Alexandru Țiglă, 10. Tu-te Grant, 11. Mihai Lămboiu, 12. Sione Fakaosilea, 13. Sikuea Taliauli, 14. Kefentse Mahlo, 15. Paul Popoaia.
Rezerve: 16.Timothy Lilomaiava, 17. Mihai Dico, 18. Iulian Ailincăi, 19. Mate Dardzulidze, 20. Vlăduț Bocăneț, 21. Mihai Mureșan, 22. Ștefan Iancu, 23. Silviu Grădinariu
Antrenor: Eugen Apjok
CSA Steaua
1. Alexandru Savin, 12. Vasile Bărdașu, 3. Vasile Balan, 4. Matthew Tweddle, 5. Damian Strătilă, 6. Kamil Sobota, 7. Dragoș Ser, 8. Eseria Vueti, 9. Florin Surugiu (C), 10. Maravunawasawasa Ratu Taniela, 11. Ionuț Dumitru, 12. Fonovai Tangimana, 13. Hinckely Vaovasa, 14. Jone Marawa, 15. Sioli Lama. Rezerve: 16. Tudor Butnariu, 17. Marius Lungu, 18. Nkosikhona Masuku, 19. Jan Roussow, 20. Cristi Boboc, 21. Sorin Pândichi, 22. Daniel Plai, 23. Monson Vaovasa
Antrenor: Ștefan Acsinte, Mugur Preda.