Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 18 minute în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 1 oră în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 12 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 12 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Elevii de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare au marcat printr-o activitate frumoasă Ziua Națională a Culturii
Azi, 13 ianuarie, elevii clasei a III-a A Step by Step, de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare, au susținut o frumoasă activitate de omagiere a marelui poet național Mihai Eminescu, în cadrul proiectului „15 Ianuarie-Eminescu, avere spirituală și tezaur nemuritor”, precum și cu ocazia Zilei Naționale a Culturii.
Aceștia au fost coordonați de prof. pentru învățământ primar Crâncău Ana Mirela, Uța Andreea Denisa și bibliotecar Tomoioagă Titiana, cu sprijinul conducerii școlii, director Cozma Codruța și director adjunct Balint Beáta.
„Trec anii, iar creația eminesciană continuă să influențeze alți creatori de artă, precum și sufletele cititorilor – de la mic la mare. Elevii clasei a III-a A Step by Step au fost călăuziți pe teritoriul marelui poet al literaturii române.
Prin activitățile dedicate scriitorului Mihai Eminescu, ne-am dorit să facem cunoscută această comoară, să trezim interesul copiilor pentru poezia și proza Domniei Sale, să simtă farmecul universului liric și să înțeleagă cât de mult valorează creația eminesciană pentru NOI.
Pe parcursul săptămânii consacrate geniului elevii au parcurs câteva date referitoare la biografia acestuia, au studiat cântece și poezii în interpretări celebre, au realizat lucrări artistico-plastice care reflectă opera lui și au pregătit un mic spectacol omagial inspirați de problematica abordată în poemul Scrisoarea III.
De asemenea, au descoperit pasiunea pentru istorie și folclor, dar și faptul că acesta s-a inspirat din poveștile populare românești pentru a scrie basme în versuri sau în proză. Tematica abordată în basmele lui Eminescu i-a fascinat pe elevi, concluzionând că, nu bogăția îl face pe om fericit ci bunătatea, iertarea, dragostea și grija față de aproapele tău, respectul față de cei din jur și de sine.
Din ciclul celor cinci satire am ales să valorizăm pe cea care are în centru motivul geniului, Scrisoarea III, deoarece abordează tema patriotismului și geniului conducător de popoare. Prima parte a poemului este structurată pe diferite momente care amintesc despre istoria creșterii Imperiului Otoman sub forma unui vis, dar și de prezentarea luptei dintre oastea lui Baiazid și armata lui Mircea cel Bătrân. În cea de-a doua parte, poetul redă falsul patriotism și demagogia contemporanilor în contrast cu faptele de vitejie ale ostașilor trecuți.
Cândva Mihai Eminescu mărturisise că „ copilului nu aur, nu mătase, nu viață bună, ci iubire îi trebuie. Iar basmele sunt iubire”. Acestea inspiră copiilor dragoste față de oameni, față de viață, față de natură, față de tot ce este frumos pe Pământ” – transmit cei de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare.