Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 10 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 10 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 10 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 10 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 11 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 13 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 15 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 16 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 18 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 18 ore în urmă
Iarnă adevărată la înălțime: Azi, în aria montană maramureșeană se înregistrează un strat semnificativ de zăpadă! E cel mai mare, în grupa de nord!
Iarnă adevărată la înălțime: Azi, în aria montană maramureșeană se înregistrează un strat semnificativ de zăpadă! E cel mai mare, în grupa de nord!
Maximele zilei de duminică au fost de 1-2-3-4 grade, iar minimele de la -9, -7 la -5, -4 grade, puțin mai scăzute în depresiuni, iar polul frigului de iarnă, Târgu Lăpuș, și-a dovedit renumele, întrucât aici, pentru scurt timp, la răsăritul soarelui, s-a ajuns până sub -11 grade.
Stratul de zăpadă măsoară 45 cm la stația meteo Iezer, 25 cm la Cavnic, 23 cm în Pasul Gutâi, 17 cm la Băiuț, 14 cm la Firiza, 13 cm pe Valea Vaserului, 12 în Baia Borșa, 11 cm în Poiana Borșa, 10 cm la Groșii Țibleșului, 6 cm la Moisei și la Târgu Lăpuș, 2 cm la Ocna Șugatag.
Acest 45 cm de la stația meteo Iezer este cea mai mare valoare măsurată acum la o stație meteorologică din țară, din grupa de nord a Carpaților Orientali. Desigur că arii însemnate din munții maramureșeni au strat de zăpadă și mai mare decât atât. Mai cu seamă, în Munții Rodnei, așa cum se observă pe documentul Administrației Naționale de Meteorologie. Așadar în apropierea orașului Borșa, în prezent este cel mai mare strat de zăpadă din nordul României.
Iar dacă tot vorbim despre iarnă, trebuie să arătăm că debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ sunt variabile, influențate de fenomenele caracteristice lunii februarie. Se menține gheață formată la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Vaser, Ruscova, Iza, Cisla, Mara, Cosău, Suciu, Cavnic și Firiza. Curg sloiuri de gheață pe râurile Suciu și Lăpuș. Sunt poduri de gheață formate pe râurile Sălaj și Bârsău, apa curge pe sub podul de gheață. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță, arată autoritățile din Maramureș.
C.Ț.