Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Un model de unitate în nordul Maramureșului: Biserica ortodoxă din Ucraina, cu credincioși maramureșeni, Apșa de Mijloc, o nouă acțiune de sprijin!
Un model de unitate în nordul Maramureșului: Biserica ortodoxă din Ucraina, cu credincioși maramureșeni, Apșa de Mijloc, o nouă acțiune de sprijin!
Părintele paroh Iurii Alb de la Parohia din Apșa de Mijloc are mesaj special pentru toți credincioșii care sunt legați de această colectivitate de români de la granița Ucrainei cu țara noastră.
Așa cum au făcut de la începutul situației din Ucraina (se împlinește un an în 24 februarie), credincioșii parohiei doresc să colecteze bunuri de maximă necesitate pentru semenii aflați în regiunea Harkiv (sau Harkov).
Informarea
„Parohia Otodoxă Nașterea Maicii Domnului și asociația Izvorul din localitatea Apșa de Mijloc organizează un ajutor umanitar format cel mai mult din materiale perisabile, conserve, pentru regiunea Harkiv. Cei care doriți ca să ne sprijiniți vă rugăm să lăsați ajutorul frățiilor voastre la Biserica noastră situată în satul Apșa de Mijloc, str. Traian 12, până în data de 25 februarie. Dar din dar se face Rai! Facem apel la toate comunitățile române din dreapta Tisei și din alte localități. Cu stimă și plecăciune, preotul paroh Iurii Alb și enoriașii parohiei noastre. Doamne ajută! Pace!”, arată părintele paroh Iurii Alb. Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați profilul parohiei, AICI!
Apșa
Într-o gală care a avut loc în Maramureș, s-au acordat diplome pentru toți cei care au întins o mână de ajutor celor care au alergat din calea războiului din țara vecină. În cadrul evenimentului au primit distincția „Continuăm împreună!” și reprezentanții Parohiei Ortodoxe cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Apșa de Mijloc, preot paroh Iurii Alb. Apșa de Mijloc (în ucraineană Середнє Водяне (Seredne Vodiane), în maghiară Kösépapsa) este o localitate din Ucraina din dreapta Tisei, în Maramureșul Istoric. Localitatea este atestată documentar din anul 1406. Populația este preponderent românească. În anul 2001, populația localității era de 6.781 locuitori, din care 6.768 români (97,5%). Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Apșa de Mijloc era vorbitoare de română (98,62%), existând în minoritate și vorbitori de alte limbi. Prima școală în limba română a fost înființată aici în 1789. Are două monumente istorice: Biserica de lemn, construită în 1428 și Biserica din deal cu hramul Sfântului Nicolae, construită în 1776. Imediat după izbucnirea acestui război nedrept, parohiile ortodoxe române s-au desprins de Patriarhia Ortodoxă a Moscovei. Biserica de lemn, construită în anul 1428, ar avea nevoie de reabilitare.
C.Ț.