Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 49 minute în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 oră în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 2 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 6 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 8 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 8 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 8 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 8 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemn de viață pentru adulți cu privire la atingerea succesului! Focus pe soluții, pentru orice reușită!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemn de viață pentru adulți cu privire la atingerea succesului! Focus pe soluții, pentru orice reușită!
Drumul spre reușită în orice domeniu va fi plin cu obstacole care-ți vor limita succesul. Dacă avem impresia că vor dispărea de la sine ne înșelăm amarnic. Ne îndreptăm spre dezastru. E ca și cum ai o problemă la mașină la cutia de viteză. Observi problema, dar tu tu îți spui „las că se rezolvă!”. Sau ești sportiv de performanță și fumezi, tragi narghilele și pierzi weekendurile prin cluburi și te umfli cu alcool, apoi ești obosit de nu știi de unde să te culegi. Și pe fondul ăsta îți începi săptămâna de antrenamente și în loc să cauți soluții să ieși din mocirla în care te-ai băgat, te afunzi și mai tare prin afirmații de gen: „las’ că a fi cumva, trece!”.
Ei bine, nu, nu va trece, se va adânci problema pentru că ești un ignorant. Acestă atitudine este o barieră importantă în calea succesului și a reușitei. Doar prin ignoranță, factorii care ne limitează calea spre succes nu vor dispărea. Este necesar să acționăm, să găsim soluții pentru a depăși sau ocoli barierele, de orice tip, care stau în fața noastră. Identificarea soluțiilor optime pornește de la strategia pe care o adoptăm, de la maniera în care ne planificăm drumul, de la modul în care luăm în calcul și anticipăm, prin elaborarea unor scenarii alternative, problemele care ar putea apărea. Este esențial să fim flexibili și să evaluăm continuu modul în care avansăm pe drumul spre succes.
Aș vorbi un pic depre dialogul mental ca sabotor al succesului. Imaginează-ți doi indivizi prinși în trafic. Unul se simte prins în aglomerație și își spune lucruri de gen:”nu mai suport, cine m-a pus pe mine să accept slujba asta în capătul orașului? Trebuie să scap odată! E prea enervant!” Desigur că el va simți furie, frustrare, anxietate sau chiar un atac de panică. Celălalt percepe situația ca pe o oportunitate de a face câteva exerciții de relaxare, de a asculta muzică, de a se gândi la anumite proiecte etc. El se va simți mult mai calm și productiv. Bun. Aceeași situație, doi indivizi cu sentimente diferite care vin ca raspuns la aceeași situație, dar monologul interior diferă. Adevărul este că ceea ce ne spunem în capul nostru ca răspuns la o situație este factorul esențial care ne influențează emoțiile și performanța. Nu de puține ori aud în jurul meu, de exemplu când sunt cu sportivi la concursuri „na, a venit „X”, nu am nicio șansă! … „ai de capul meu, m-a înscris antrenorul la proba asta lungă, o să mor! Nu pot.”ș.a.m.d. Și în felul ăsta ajungem pe pilot automat, încât nici nu ne dăm seama când a devenit automatism. FELUL ÎN CARE INTERPRETĂM ȘI GÂNDIM LA CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ formează baza emoțiilor noastre.
Eveniment exterior – Interpretarea evenimentului și discursul interior – Emoții/Sentimente și reacții. Deci, ești în mare măsură ceea ce gândești. De multe ori e mai ușor să dăm vina pe factori exteriori decât să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce gândim și pentru reacțiile noastre. Cel mai eficient mod de a gestiona gândirea negativă este să contracarezi cu afirmații rațional pozitive. Sigur că nu va fi ușor, mai ales dacă ți-ai construit în ani de zile aceste tipare mentale. De multe ori oamenii abandonează noul drum pentru că au așteptări nerealiste si vor ca problema să dispară într-o zi sau o săptămână. Așa ceva este imposibil. E nevoie de implicare, efort și multă muncă. Numai așa vom avea rezultate. De exemplu, „…voi muri la proba de 400 m … e prea mult, prea obositor…nu voi reuși”. În primul rând, poți slăbi legătura cu afirmațiile tale negative, punându-le în fața următoarelor întrebări socratice:
1.Ce dovadă am pentru asta?
2.Este acest lucru întotdeauna adevărat?
3.A fost vreodată adevărat?
4.Care sunt șansele să se întâmple cu adevărat în realitate?
5.Care e cel mai rău lucru care se poate întâmla? Ce e rău în asta? Ce ai face dacă s-ar întâmpla ce e mai rău?
6.Sunt complet obiectiv?
În acest fel, mintea ta va deveni mai rațională, mult mai centrată pe soluții. Iar abordarea la rece a gândurilor care ne sabotează, ne va da oportunitatea de a evalua foarte obiectiv situația în fața căreia ne aflăm, dacă în realitate regăsim obstacole și bariere (sau acestea sunt doar în mintea noastră) și cum pot fi ele depășite sau înlăturate.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!