Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 34 minute în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 1 oră în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 2 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 18 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 18 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 19 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
„Iuliu Maniu și Maramureșul”: Simpozion de amploare la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației (FOTO)
Vineri, 17 februarie, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației s-a desfășurat Simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”. Acesta a fost prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea și 70 de ani de la moartea marelui om politic la Închisoarea Sighet.
În cadrul evenimentului au fost prezentate lucrări științifice. Au luat cuvântul: Acad. Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române, filiala Cluj; Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române; Dr. Andrea Dobeș, cercetător; Prof. Marius Voinaghi; Ioana Lucăcel, Gazeta de Maramureș; Prof. Gheorghe Mihai Bârlea; dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare; Vasile Moldovan, primarul Municipiului Sighetu Marmației.
„Din loc ales de autoritățile comuniste pentru a extermina elita României interbelice, Sighetul a devenit loc de pelerinaj, pentru că aici în pământul Sighetului sunt ascunse osemintele multor martiri ai neamului nostru printre care și cele ale marelui om politic și unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri, Iuliu Maniu.
Nicolae Carandino relata despre noaptea decesului lui Iuliu Maniu: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”.
Dimineața, directorul închisorii, Vasile Ciolpan, ar fi comunicat, conform arhivelor, la Bucureşti, doar atât: “În celula nr… s-a stins lumina”.
Numărul mare de vizitatori ai acestui loc, interesul deosebit pentru cei care au plătit cu jertfa supremă libertatea noastră, ne arată defapt că lumina nu s-a stins, nici memoria, nici dorința de a păstra vie adevărata istorie a poporului nostru. Iuliu Maniu, care a întruchipat pentru mulți români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranței și al dorinței de libertate, rămâne un exemplu pe care fiecare generație trebuie să-l cunoască, iar prezența la Conferința de astăzi a unui număr mare de elevi pasionați de istorie ne dă speranțe că această lumină va dăinui în timp și le va fi călăuză” – precizează primarul Vasile Moldovan.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Gazeta de Maramureș, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, și face parte din seria de evenimente dedicate omagierii marelui om politic Iuliu Maniu.