Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
PS Părinte Iustin, Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului, la schitul din apropierea municipiului și Catedrala „Sfânta Treime” Baia Mare!
PS Părinte Iustin, Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului, la schitul din apropierea municipiului și Catedrala „Sfânta Treime” Baia Mare!
În după-amiază zilei de vineri, 17 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat două vizite de lucru pe șantierul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare și la Schitul „Schimbarea la Față”.
Pe parcursul celor două vizite, Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele arhidiacon Teodosie Bud, consilier economic eparhial, Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul catedralei, domnul arhitect Dorel Cordoș, domnul inginer Dr. Gelu Zaharia, domnul inginer Petre Thira, domnul Florin Pintilie, diriginte de șantier, Ipod. Vasile Pop, administratorul schitului și monahia Tatiana Tomos, stareța lăcașului de cult.
Prima vizită a avut loc la Catedrala Episcopală unde a avut loc evaluarea lucrărilor executate anul trecut și stabilirea lucrărilor care urmează a fi realizate în cursul acestui an.
În anul 2022, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” s-au executat urmatoarele lucrări:
▪️Schele și eșafodaje exterioare de la cota +32 m la +44 m pe fațadă principal, laterală dreapta și altar;
▪️Demontare și modificare asafodaj pentru pictură de la cota +52 m la +46 m;
▪️Finisaje (zidărie, rostuire, spălare, acoperiș) la zona stelară cota + 46 m – 52 m;
▪️Zidărie cu cramidă Klinker, zona galerie belvedere (stâlpi și arce pe cele 8 laturi exterioare);
▪️Zidărie de la cota +32 m la +44 m partea frontală, montarea a 20 de ferestre metalice la zona traforată și zidărie în continuare, deasupra pandativilor de pe partea frontală;
▪️Zidărie fațadă lateral dreapta de la cota +30 m la + 38 m și montarea a 10 ferestre;
▪️Zidărie partea pătrată a turnulețului din partea dreapta față, cotele +24 m la +32 m;
▪️Tencuieli interioare la două turnulețe și 3 casa scărilor, înspre zona galerie belvedere;
▪️Decopertarea șapei uzate din pridvor (fiindcă existau infiltrații de apă în pangar), hidroizolare cu membrană, armare și refacere treptelor cu beton, la intrare în catedrală;
▪️Montare țevi (11 bucăți) pentru ape pluviale la cota +43 m;
▪️Continuarea picturii interioare până la baza cupolei centrale, în tehnica frescă, în suprafață de 345 mp;
▪️Procurare de materiale și aprovizionarea șantierului.
„Toate acestea însumează aproximativ 3.354.510,00 lei. Pentru realizarea acestor lucrări am fost sprijiniți financiar de către Guvernul României, Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, Consiliul Judetean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, parohiile și mănăstirile prin colecta de Rusalii, unele donații precum și din veniturile catedralei”, a explicat părintele arhidiacon Nifon Motogna.
A doua vizită a avut loc la schitul cu hramul „Schimbarea la Față” din Baia Mare, unde au avut loc discuții cu privire la stadiul lucrărilor de la demisolul bisericii de lemn (diagramele, cofrage bolți, zidăria aparentă, pereți, arce bolți, armare – turnat beton conta + 0.0, armare turnat cu polete), care se va ridica peste cota O și care va fi un simbol minunat al orașului Baia Mare în dialog cu Catedrala Episcopală, aflându-se poziționată aproape în linie dreaptă cu aceasta: loc de rugăciune neîncetată, loc sacru de reculegere, liniște și pace pentru cei care au nevoie de toate acestea, arată Pr. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.
C.Ț.