Share
Biblioteca Județeană Baia Mare și-a serbat patronul spiritual prin simpozionul „Petre Dulfu – scriitor, pedagog, traducător”

Biblioteca Județeană Baia Mare și-a serbat patronul spiritual prin simpozionul „Petre Dulfu – scriitor, pedagog, traducător”

Zilele trecute s-au împlinit 167 de ani de la nașterea lui Petre Dulfu.

Petre Dulfu a fost autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie, membru al Societății Scriitorilor Români. S-a născut la Tohat, Sălaj (astăzi, localitate în județul Maramureș), pe 10 martie 1856. Autorul intrat în umbra personajului său, Păcală, s-a remarcat prin activitatea didactică susținută în decursul a 40 de ani, care l-a impus ca pedagog desăvârșit și deschizător de drum, prin metodele didactice moderne și aplicative folosite în cariera sa.

A redactat numeroase manuale școlare pentru diverse domenii: abecedare, cărți de citire în limba română, aritmetică, geografie, filosofie etc.

Dintre acestea s-au remarcat „Etica sau morală filosofică” și „Noțiuni de estetică”. A primit premiul Academiei Române pentru „Isprăvile lui Păcală”, precum și pentru traducerile din Euripide, considerate cele mai bune traduceri la vremea respectivă.

Biblioteca Județeană din Baia Mare, în semn de prețuire a operei sale și recunoaștere a contribuției la dezvoltarea învățământului românesc, îi poartă numele și își omagiază, în fiecare an, patronul spiritual, prin diferite evenimente. Și anul acesta colectivul bibliotecii a gândit o serie de activități, între care și simpozionul „Petre Dulfu – scriitor, pedagog, traducător”, prilejuit de împlinirea a 167 ani de la nașterea scriitorului, desfășurat la Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul bibliotecii.

Simpozionul, deschis de dr. Teodor Ardelean, a continuat cu prezentările dr. Ștefan Vișovan și dr. Florian Roatiș, cercetători în cadrul bibliotecii. Evenimentul a fost completat de câteva intervenții din public, Maria Gârbe, evocând o amintire despre activitățile cu copii, dedicate lui Petre Dulfu, din perioada în care a fost bibliotecară la Serviciul Împrumut carte pentru copii și tineret, Gheorghe Opriș povestind din amintirile copilăriei sale, în care bunicul primea în dar cărți în limba română scrise de Dulfu chiar de la autor, Săluc Horvat subliniind contribuția neîndoielnică pe care Dulfu a avut-o la promovarea limbii române, se precizează pe pagina instituției.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu