Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 42 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 43 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 3 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - în urmă
Anunț făcut de autorități: Fonduri în Maramureș pentru lucrări de împăduriri la nivelul județului! Cine sunt beneficiarii și sumele alocate!
Anunț făcut de autorități: Fonduri în Maramureș pentru lucrări de împăduriri la nivelul județului! Cine sunt beneficiarii și sumele alocate!
Zilele trecute, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a găzduit o întâlnire în sistem videoconferință care a vizat apelul de proiecte pe fonduri europene nerambursabile Păduri și biodiversitate, deschis prin Programul Național de Redresare și Reziliență, la solicitarea și în prezența domnului Cristian Beșeni, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, arată autoritățile din Maramureș.
Suma alocată pentru apelul Păduri și biodiversitate este 803 milioane de euro, dintre care 730 de milioane de euro sunt destinați investițiilor în noi suprafețe de păduri, inclusiv urbane și reîmpăduriri, 50 de milioane de euro pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților, 22 de milioane de euro pentru investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene.
Beneficiarii eligibili: deținători publici de terenuri (municipii, orașe, comune, persoane juridice cu drept public, asociații publice) și deținători privați de terenuri (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, societăți comerciale, asociații și fundații, alte persoane juridice cu drept privat, UAT-domeniul privat). Statul Român oferă tuturor celor care vor înființa noi suprafețe de pădure o compensație financiară de 456 euro/an/ha pentru păstrarea intactă a acestei suprafețe până la atingerea maturității.
Printre activitățile neeligibile se numără:
• înființarea de plantații de arbori din specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
• înființarea de plantații de arbori cu creștere rapidă întrebuințați pentru producerea de energie;
• înființarea de plantații de pomi de Crăciun.
Depunerea cererilor de finanțare se va putea efectua într-o sesiune continuă, fără criterii de selecție, pe întreaga perioadă cuprinsă între data de lansare a schemei și până la atingerea țintei PNRR, dar nu mai târziu de luna februarie 2026. Suprafața de fond forestier în România este de 6,6 milioane de ha, 27,7% din suprafața țării. Județul Maramureș are o suprafață împădurită de 40%. Media europeană este de 39%, mai arată autoritățile maramureșene.
C.Ț.