În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 25 minute în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 2 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 3 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 7 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 10 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 10 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 11 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
Nicolae Șerban din Rogoz, meșterul care dă viață lemnului (FOTO)
Din fericire, Maramureșul nu duce lipsă de meșteri populari, iar obiectele pe care le creează sunt cu adevărat deosebite, având acea mireasmă specială județului nostru.
Unul dintre ei este sculptorului Nicolae Șerban din Rogoz. Aceasta este îndrăgostit de arta lemnului încă de mic. Troițe, totemuri, porți maramureșene, basoreliefuri, pecetare și altele prind viață sub mâinile dibace și binecuvântate ale meșterului maramureșean.
Prima troiță realizată de Nicolae Șerban, la care a lucrat cu mai mulți meșteri, a fost dusă imediat după evenimentele din 1989 la Timișoara, în Piața Revoluției.
Pe lângă atelierul sculptorului, în incinta curții din spate se poate vizita și o casă veche cu o colecție etnografică de excepție, se precizează pe portal-maramures.ro.
Nicolae Șerban s-a născut la 4 noiembrie 1959 în Târgu Lăpuș. A lucrat în domeniul lemnului la „Așchiuță” până când a dat faliment.
Din 1986 a început sculptura figurativă în stil naiv ca un autodidact. A participat la expoziții de grup în Ungaria, Danemarca, Italia, Germania și, de asemenea, a expus la Baia Mare, Sighetu Marmatiei, dar și în alte orașe mari din țară. A obținut premii importante, a participat la numeroase tabere creative, iar din 1998 hobby-ul a devenit mijloc de existență.
Nicolae Șerban iubește arta populară tradițională, iar dacă i-ați face o vizită și i-ați admira lucrările cu siguranță s-ar bucura!
L.C.H.
Foto: Man Adrian