Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 5 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 9 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 9 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 9 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 11 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 11 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 11 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 13 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 13 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 14 ore în urmă
Rectorul UTCN, prof.dr.ing. Vasile Țopa, a participat la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley (SUA)
La invitația Comisarului European Mariya Gabriel, în perioada 20 – 23 martie, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), prof.dr.ing. Vasile Țopa, a participat la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley (SUA).
Delegația a fost alcătuită din membri ai Parlamentului European, președinți de regiuni, primari, rectori și reprezentanți ai peste 40 de companii de top. Aceasta a promovat ecosistemul european de inovare în cadrul European Innovation Days.
Evenimentul a avut loc pentru prima dată în Silicon Valley, Statele Unite ale Americii și urmărește promovarea Europei ca hub pentru inovația deep-tech, în domenii cu evoluție dinamică (energie durabilă, industria aerospațială, industria auto, sănătate, securitate și biodiversitate), în concordanță cu Noua Agendă Europeană pentru Inovare.
Totodată, cu ocazia forumului, prof. dr. ing. Vasile Țopa, a participat la vizitarea prestigioasei universități americane UC Berkeley. Aici, delegația europeană a avut o primă întâlnire cu reprezentanții departamentului Global, International and Area Studies, respectiv cu domnii Prof. Jeroen Dewulf, Prof. Mark Sandberg, Prof. Trond Peterson și Prof. Akasemi Newsome.
Cu aceasta ocazie, a fost prezentat ecosistemul de învățământ din jurul UC Berkeley, precum și posibilitățile de dezvoltare a colaborării academice și de cercetare, între spațiul european al învățământului superior și universitatea americană. Prin vocea reprezentantului Comisiei Europene, s-au prezentat noile instrumente de cooperare aflate pe agenda viitoare a forurilor europene.
Vizita la UC Berkeley a continuat cu întâlnirea delegației europene cu cancelarul universității, doamna Carol Christ, asistată la acest moment important al vizitei, de Laura Hassner – Strategic Advisor UC Berkeley’s Chief Innovation și Ashley Spinelli, Director, Global Engagement Office.
Au fost prezentate direcțiile principale de acțiune privind programele de antreprenoriat, poveștile de succes rezultate prin aceste programe, precum și platformele de inovare dezvoltate/utilizate.
De asemenea, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a vizitat State University din San José (SJSU). Vizita a fost organizată de către Consulul Onorific al României din Sacramento, California, Alin Victor Alistar. La întâlnire a participat și Consulul Onorific al României la San Francisco, California, George Roth, precum și Directorul Biroului de Relații Externe și Investitori, Emilia Botezan, de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Din partea SJSU, au fost prezenți Prof. Ph.D. Fred Barez, Directorul Departamentului de Aviație și Tehnologie și Alan Wong, Ph.D, Director, Business Development and External Relations & Director, Silicon Valley Center for Global Studies. Discuțiile au abordat diverse teme de interes comun, cu accent pe cele din domeniul inteligenței artificiale, cybersecurity, blockchain și big data.
Au fost stabilite acțiuni concrete de colaborare pe plan academic, de cercetare științifică în domeniile abordate. Discuțiile au fost urmate de vizitarea laboratoarelor din departamentul de inginerie, precum și campusul universității.