Share
Anunț făcut de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de furtuni este valabilă aproape toată ziua! Iată prognoza de sărbătoare!

Anunț făcut de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de furtuni este valabilă aproape toată ziua! Iată prognoza de sărbătoare!

Anunț făcut de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de furtuni este valabilă aproape toată ziua! Iată prognoza de sărbătoare!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat o atenționare de specialitate care este valabilă pentru mare parte din jumătatea vestică a țării, inclusiv în Maramureș.

Vorbim despre un cod galben care va fi valabil strict pentru intervalul 14 aprilie, ora 12.00 – 14 aprilie, ora 23.00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

Informările emise de specialiști

În Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și nordul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (rafale de peste 60…65 km/h), averse cu caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…25 l/mp. În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90…100 km/h. Pe arii restrânse, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj. Arătăm că vremea va fi caldă în Vinerea Mare, cu maxime de la 13-14 la 20-22 grade și minime de la 4-5 la 7-9 grade, așadar caracteristică lunii aprilie, iar instabilitatea se va instala în episoade, având și vreme frumoasă în timpul acesta.

Avem și o atenționare hidrologică în vigoare! Sunt vizate, acum, pe raza județului Maramureș, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), în intervalul 14.04.2023 ora 16:00 – 15.04.2023 ora 12:00. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 14.04.2023 ora 20:00 – 15.04.2023 ora 06:00 pe unele râuri mici din judeţele Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Specialiștii arată că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate în atenționarea de față. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Menționăm că arată aceste informații modelele meteo actuale, așadar pot fi unele modificări în estimări, dacă vor fi modificări în deplasarea fronturilor atmosferice în județ!

Estimări pe 14 zile și 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile! În prima săptămână din interval, adică Săptămâna Mare, valorile termice diurne vor avea variații de la o zi la alta, cu medii regionale ale maximelor între 7-9-13-14 grade. În a doua jumătate a intervalului, mediile temperaturilor maxime vor avea tendința de creștere ușoară de la 13-14 către 19-20, local chiar 22 grade. Temperaturile nocturne vor avea medii cuprinse între 4-5 și 7-9 grade, cu variații semnificative la mijlocul primei săptămâni. După data de 14 aprilie, mediile minimelor termice vor oscila ușor în jurul a de la 4-5 la 7-9 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în intervalul 14-18 aprilie, semnificativ în data 15 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă mai importante, arată modelele meteo actuale existente în prezent. Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (9-16 aprilie). Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice, nordvestice, dar și local deficitar în cele sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (17-24 aprilie). Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în extremitatea de sud și de sud-vest a țării, precum și la munte iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar și local deficitare în nord-vestul țării, iar în rest se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval. Săptămâna 3 (24 aprilie-1 mai). Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile sud-vestice, precum și în cele nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 4 (1-7 mai). Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu