Casiana Bordea din Bogdan Vodă a obținut premiul I la Festivalul-Concurs Interjudețean „Cap de primăvară, talente din școală” - 10 ore în urmă
S-a pus piatra de temelie pentru noua biserică din Groși - 11 ore în urmă
„De Dragobete”, spectacol folcloric la Centrul Cultural din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Maramureșul a cucerit publicul la Târgul de Turism al României – ediția de primăvară - 13 ore în urmă
Voleibalistele de la CS Marta revin pe teren - 14 ore în urmă
Sport și competiție în Fărcașa: „Comuniada” și-a desemnat câștigătorii - 14 ore în urmă
Borcutul Trestia, un izvor valoros, aflat la doar câțiva kilometri de Baia Mare - 14 ore în urmă
Radu Jude premiat la Berlinală cu Ursul de Argint, pentru cel mai bun scenariu - 14 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XIX) - 16 ore în urmă
Noi oportunități pentru unitățile de creștere și procesare a cărnii de pasăre - 17 ore în urmă
Planetariul Baia Mare: Expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” a ajuns la o școală din Pitești
Expoziția băimăreană de succes ”Constelații Românești Tradiționale”, expoziție digitală multimedia lansată în 2012, dedicată poveștilor cerului românesc și astronomiei populare, este deschisă începând cu data de 10 mai la Gimnazială Nr. 19 ”Matei Basarab” din Pitești, la solicitarea directorului Odă Elena.
Prezentarea expoziției la Pitești este o premieră deopotrivă națională și locală: națională pentru că Școala 19 din Pitești este prima unitate de învățământ gimnazial din țară care găzduiește această expoziție; o premieră locală întrucât vizionarea expoziției este prima activitate de cooperare culturală specializată a noului observator astronomic școlar, organizat de școala piteșteană amintită în cadrul proiectului interdisciplinar de inițiere în astronomie și științele naturii: ”abCERUL”.
Proiectul abCERUL a fost inițiat de unul dintre partenerii CRT (Constelații Românești Tradiționale – program cu proiecte derulate la nivel național în 2013, 2016 și 2017 – având cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național): Remus Cîrstea, lector la Universitatea Pitești, voluntar implicat al școlii 19, în special pentru că unul dintre cei peste 1700 de elevi ai școlii este fetița sa Ioana Cîrstea.
Această itinerare înseamnă pentru planetariul băimărean 1.700 de vizitatori care au parcurs sau urmează să parcurgă expoziția care nu doar că aduce astronomia în școală, ci o îmbracă în frumoasele straie românești și îi dă glas cu grai dulce românesc.
Următoarea ”stație” pentru expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” va fi la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești (județul Argeș), se anunță pe pagina Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare (manager Ovidiu Ignat).