Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 4 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 6 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 6 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 18 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 19 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 19 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Conferință preoțească la Sighetu Marmației
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat joi, 18 mai, conferința preoțească cu slujitorii Sfintelor Altare din Protopopiatele Sighet și Vișeu la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației.
„Şirul conferinelor preoţeşti de primăvară se încheie în municipiul Sighetu Marmaţiei, mai exact la fostul Palat Episcopal, în prezent Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, în sala festivă „Episcop Doctor Vasile Stan”.
Reuneşte protopopiatele Sighet şi Vişeu, parohiile de pe Iza şi Vişeu, Mara şi Cosău, circa 120 de părinţi, şi suntem într-o atmosferă deosebită, pentru că, pe lângă faptul că suntem în atmosfera plină de lumină după Sfintele Paşti, sărbătoarea Învierii, suntem în această instituţie prestigioasă de cultură, pe care am redat-o oraşului, judeţului, şi, de ce nu, acestei zone, acestei regiuni, ca o instituţie culturală, care are 8 săli, pe toate nivelurile, are muzeul „Regele Carol al II-lea, are spaţii pentru activităţi culturale, pentru conferinţe, pentru simpozioane, la standarde europene, sala festivă are şi trei cabine pentru translatori.
Ne bucurăm pentru această frumoasă realizare, pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, noi nu am făcut altceva decât să ne facem datoria, şi să sporim patrimoniul acestei Episcopii. Conferinţa preoţească este una potrivită şi adecvată Anului omagial, se referă la îngrijirea persoanelor vârstnice, la bunicii noştri care au nevoie de prezenţa noastră în viaţa lor. De aici, din Maramureş, sunt foarte mulţi plecaţi, în fiecare localitate între 40-50% din familiile tinere sunt plecaţi în Europa, mai ales în Europa, în toate ţările din Europa.
Mulţi dintre ei şi-au luat şi copii, iar unii i-au lăsat cu bunicii. Este o chimie, o simfonie, o frumoasă legătură între bunici şi nepoţi şi atmosfera din familiile din această zonă este una foarte sănătoasă, aşa că, dacă nepoţii au rămas acasă ca să mângâie bătrâneţea bunicilor, este un lucru bun, nu sunt lipsiţi de protecţie şi de grijă şi, pe lângă toate acestea, sunt preoţii noştri care le poartă de grijă şi apoi este şcoala, care se ocupă de ei, iar parohia şi preotul au datoria să facă cateheză şi să-i viziteze atât pe copii, cît şi pe bătrâni, şi lucrul acesta îl subliniem în conferinţa de astăzi. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Conferinţa a început cu săvârşirea Tedeumului pentru ca Dumnezeu Să-şi reverse mila Sa asupra Preasfinţitului Părinte Iustin şi a tuturor preoţilor din aceste două protopopiate şi desigur, pentru buna desfăşurare a conferinţei.
Pentru început, Preasfinţia Să a prezentat clericilor probleme de actualitate, legislative şi administrative, culturale, duhovniceşti şi de pastoraţie, de care preoţii trebuie să ţină seama în parohiile pe care le păstoresc, precum şi consideraţii asupra misiunii pastorale în ceea ce priveşte persoanele în vârstă şi neajutorate.
În cadrul conferinţei au vorbit mai mulţi preoţi, care au relatat experienţe din activitatea lor social-filantropică şi de ajutorare a bătrânilor, la care s-au adăugat îndemnurile Întâistătătorului Eparhiei pentru o slujire pe modelul lăsat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, informează Andrei Fărcaş, Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Ipod. Vasile Pop