Share
Idee atractivă pentru mișcare: Imagini cu aria protejată maramureșeană care surprinde prin autentica frumusețe! Are floră, dar și faună captivante!

Idee atractivă pentru mișcare: Imagini cu aria protejată maramureșeană care surprinde prin autentica frumusețe! Are floră, dar și faună captivante!

Idee atractivă pentru mișcare: Imagini cu aria protejată maramureșeană care surprinde prin autentica frumusețe! Are floră, dar și faună captivante!

Rezervația Naturală Cheile Lăpușului este o arie naturală protejată care este în județul Maramureș! Atrage anual sute, chiar mii de turiști, pentru atracțiile sale naturale.

Așadar, este logic că în Săptămâna Verde, s-au organizat drumeții. În imagini, sunt copiii de la Școala Cernești, care s-au putut bucura de frumusețea naturii, datorită rangerului Viorel Coroian, cel care i-a însoțit și care, de altfel, a și realizat aceste imagini minunate.

Oficialii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa chiar au publicat pe rețelele de socializare că ar dori să recomande acest loc ca destinație de weekend. „După ce traversează Depresiunea Lăpușului, râul intră într-un defileu cu o lungime de 36 de kilometri, care se întinde șerpuind între localităţile Răzoare (din Ţara Lăpuşului) şi Roşia-Remecioara (Ţara Chioarului). Porțiunea cea mai impresionantă și mai sălbatică a defileului, situată între satul Groape și confluența cu râul Cavnic (locul numit Împreunături), constituie arie protejată de interes național, fiind declarată rezervație naturală. În 2007, Defileul Lăpuşului a fost inclus și în reţeaua europeană de arii protejate, căpătând statutul de Sit Natura 2000, în scopul protecţiei şi conservării speciilor şi habitatelor naturale de interes comunitar. Lungimea rezervației este de 25 de kilometri, iar suprafața sitului este de 1660 hectare”, arată astfel oficialii ABAST. Rezervația Naturală Cheile Lăpușului este în administrarea Asociației Geommed. În cadrul ariei protejate viețuiește o mulțime de specii de animale și plante mai mult decât fascinante pentru iubitorii de natură, despre care DirectMM.ro a tot scris și va mai scrie. Site-ul oficial al ariei protejate este AICI!

Visit Maramureș

„Unul dintre cele mai sălbatice și impresionante din România, fără drum sau chiar fără potecă pe alocuri, Defileul Lăpușului, declarat rezervație naturală și săpat în șisturi cristaline cu nivele de calcar și dolomite, se întinde pe lungimea de 36 km în sudul județului Maramureș, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. Pe traseul Defileului nu se află nici o localitate, aproprierea pe cale rutieră fiind posibilă din Răzoare, Vima Mică, Sălnița, Buteasa, Berchezoaia sau Remecioara. Defileul are aspect de canion, cu pereți aproape verticali, pe sectoarele Vima Mică-Sălnița și Buteasa Râu-La Împreunătură (sălbaticul loc unde se întâlnesc apele Cavnicului și ale Lăpușului) Ce se poate vedea în impresionantul Defileu, loc unde poți avea senzația că ai călătorit înapoi în timp, mult înainte de epoca modernă? Începând de la marile abrupturi Custura Cetățelei (splendidă lamă de calcare în formă de fierestrău, cu urme de cetate descoperite recent), Custura Vimei sau Stana Dracului, Pietrele Corbului, Cerbului sau Ciutei, stânca Bisericuței, piramida dolomitică denumită plastic Dâmbul Pu…ii, până la Peștera Căpitanului (a unui haiduc din vremuri de prigoană austriacă) și grota La Cântătoare, apoi locurile unde apa Lăpușului stagnează precum în lacuri, fiind extrem de adâncă (la Apa Neagră adâncimea atinge 8-9 m, apoi Bălțile Sălna, Bumbacului, Boiului, Ochiul Gropiței etc.), Cascadele Pișătoarea – cea mai impresionantă dintre toate, Braniștea sau Vâltori etc. Dacă ai noroc, poți vedea și unele elemente rare de faună, precum barza neagră, șoimul călător sau castorul. Dintre obiectivele antropice, cele mai importante sunt: Cetatea Chioarului, apoi bisericile de lemn din Aspra, Vima Mică, Răzoare, Remetea Chioarului, Remecioara și lăcașurile de pe Platoul Preluca (platou legat de Defileu, în zona centrală, prin drumul Sălnița-Dealu Corbului), acolo unde găsim și o serie de sate și cătune extrem de pitorești, amplasate în peisaje de neuitat. Toate împreună și multe altele, nemenționate aici, fac din Defileul Lăpușului, loc unde natura s-a păstrat nealterată (însă și zona sa adiacentă, unde reușita simbioză a omului cu natura reprezintă o adevărată încântare), un obiectiv turistic care nu poate fi nicidecum omis atunci când vizităm județul Maramureș”, arată publicistul Teofil Ivanciuc pe platforma VisitMaramures.ro

C.Ț.

Foto – Viorel Coroian

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu