Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 4 minute în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 3 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 5 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 9 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 9 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 10 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 10 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 11 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 11 ore în urmă
Un lăcaș de cult din inima Maramureșului: Roșia, Mănăstirea Budești, situată în centrul județului și care are ca și protectori pe Sfinții Împărați!
Un lăcaș de cult din inima Maramureșului: Roșia, Mănăstirea Budești, situată în centrul județului și care are ca și protectori pe Sfinții Împărați!
Duminica aceasta sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena, ca atare va fi mare sărbătoare în localitatea Budești, întrucât este hramul Mănăstirii Roșia, așa cum este cunoscută de credincioși.
Duminică, 21 mai 2023, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului va sluji la Mănăstirea Budești, județul Maramureș, cu ocazia hramului, arată reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.
Biserica a fost construită în anul 1994, materialul din care este realizată fiind lemnul. Mănăstirea este situată în comuna Budești, la 7,2 kilometri distanță de localitate, în Munții Gutâi. Se ajunge din DN 18, din Sighetu Marmației, către sud, după 12 km, ramificație la dreaptă, pe drumul local către Ocna Șugatag (6 km) – Budești (7 km). Un eveniment mai deosebit din istoria lăcașului de cult s-a înregistrat în 4 iunie 2006, atunci când PS Justinian a slujit Sfânta Liturghie Arhierească, astfel fiind instalat ca stareț ierom. Mihail Bud.
Mănăstirea Roșia din Budești
Iată ce arată platforma maramuresumeu.ro despre acest lăcaș de cult! Numele acesteia, Roșia, este dat de pârâul care curge pe lângă mănăstire. Apa acestuia conține minereuri feroase, albia sa având culoarea roșiatică. Prima menționare documentară a unei manastiri în Budești este din anul 1647. În secolul al 18-lea activitatea acestea a încetat la presiunile duse de austrieci. În anul 1995 locuitorii comunei au început sa reconstruiasca așezământul monahal care continua tradiția celui vechi.
Mănăstira Roșia din Budești se află la 6 km de centrul comunei în direcția sud-est. Pentru a ajunge la aceasta trebuie să parcurgi un drum îngust. Jumătate din lungimea acestuia este pietruită. În anotimpul cald poate însă să fie parcurs cu mașina personală fără probleme.
Interesant la această mănăstire este atât drumul pe care îl parcurgi, spre inima Munților Lăpușului, cât și peisajul pe care îl găsești aici. Ajuns la destinație ai posibilitatea să parcurgi un traseu montan marcat. Durata acestuia până la destinație, localitatea Botiza, este de aproximativ 4 ore. De asemenea poți să faci plimbări scurte prin împrejurimi. Mănăstirea se află încă în construcție, interiorul bisericii nefiind încă finalizat. Biserica construită în anul 1995 a fost înlocuită cu una mai spațioasă, care păstrează specificitatea arhitecturala a zonei. Piatra de temelie a celei noi a fost pusă în anul 2016. Deosebit la biserica de lemn a mănăstirii este prezența a patru turnuri mai mici în cele 4 colțuri ale bazei acoperisului turnului, arată maramuresumeu.ro. Fotografiile ilustrative sunt de la hramul din 2022!
C.Ț.