Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 6 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 8 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 8 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Greva profesorilor prin ochii liceenilor din Maramureș: Ei susțin protestul, dar se gândesc serios, dacă vor da bacalaureatul conform calendarului!
Greva profesorilor prin ochii liceenilor din Maramureș: Ei susțin protestul, dar se gândesc serios, dacă vor da bacalaureatul conform calendarului!
Sindicatele din educație au spus la unison că vor continua greva. Anunțul a fost făcut la unison miercuri, 31 mai, prin intermediul unui comunicat de presă comun al principalelor federații sindicale din învățământ.
”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României. Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis federaţiile, miercuri, într-un comunicat de presă comun.
Așa cum se vede, elevii din Maramureș își susțin dascălii în această acțiune importantă. Doar că atrag atenția că generația de absolvenți de liceu din 2023 este o generație-experiment. Iată explicațiile unei eleve a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Baia Mare, care a publicat un punct de vedere pe TikTok. „Aș dori să îmi spun și eu părerea din perspectiva unei persoane în clasa a 12-a. Cei care suntem acum în clasa a 12-a am fost prima generație afectată de Covid-19 și de online din tot liceul. Ne-am cunoscut colegii pentru un semestru, după care un an și jumătate pauză. Toată lumea știe că în clasa a 10-a s-au parcurs cele mai numeroase opere pentru bac, conform programei. După tot acest haos cu online-ul, s-au introdus modulele. Mai multe schimbări! Și totuși, chiar fiind prima generație afectată de Covid-19 și online, nouă ni s-a introdus toată materia de bac. Întrebarea este cu ce am fost noi mai avantajați decât celelalte două generații la care li s-a scos materia de bac? Asta având în vedere că ei au parcurs mult mai multă materie decât noi. De ce fix nouă ni s-a introdus absolut toată materia? Iar acum, cu toată această grevă a profesorilor, pe care o respect, pentru că le respect decizia, nu știm dacă se va îngheța anul, dacă se va amâna bacul sau dacă vom avea măcar o ceremonie de sfârșit de an. Iar așa, fiind stresați cu examenul de bacalaureat, care este unul extrem de important, acum avem și chestia asta pe cap. Mi se pare că anii aceștia de liceu au fost efectiv horror pentru noi, pentru că ne-a dezbinat ca și clasă. Nici măcar nu am avut ocazia să ne cunoaștem sau să ne facem amintiri ca lumea împreună, și mi se pare că am fost o generație-experiment, din păcate, și este nasol că nu zicem nimic în legătură cu asta”, arată eleva Patricia Stainer, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Baia Mare, pe contul său de TikTok. Postarea sa are aproape 27.000 de reacții, majoritatea utilizatorilor platformei dându-i dreptate tinerei și punctului său de vedere.
C.Ț.