Profesori și masteranzi din cadrul Facultății de Litere CUNBM, la conferința internațională „Ancrages et déplacements dans les pratiques culturelles vivantes” - 1 oră în urmă
Simulare complexă de accident rutier cu multiple victime la Târgu Lăpuș - 1 oră în urmă
Intervenție remarcabilă a unei polițiste românce în Tenerife - 2 ore în urmă
Minaur Baia Mare, calificare spectaculoasă în sferturile EHF European Cup - 2 ore în urmă
George Pop de Băsești – Patriarhul Unirii și Luptătorul Neamului Românesc - 2 ore în urmă
ZurliBucuria ajunge pentru prima dată la Târgu Lăpuș - 3 ore în urmă
Peste 100 de elevi au susținut presimularea examenului de admitere pentru Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea - 3 ore în urmă
Fotograful maramureșean Mariana Scubli, medalie de argint la Salonul Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de pretutindeni - 15 ore în urmă
Weekend de neuitat în inima Maramureșului: Tabăra unde curajul se măsoară în grade sub zero - 16 ore în urmă
Aniversare emoționantă la Sălsig; Veronica Dulf a împlinit 100 de ani - în urmă
Se prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile)
La zece zile după Înalțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta prăznuim Pogorârea Sfântului Duh pe 4 iunie.
Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit, potrivit creștinortodox.ro.
Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt Dumnezeu Fiul S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtășește viața dumnezeiască și omenească a lui Hristos. Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi. Avînd în vedere că prin Duhul ne împartășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: „Împarate Ceresc, Mângaietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește intru noi și ne curățește pe noi de toată intinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre”.
Evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt este descris în cartea „Faptele Apostolilor” (F.A. 2,4). Aici se spune că Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt și Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenți în chip de limbi de foc.
După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învățătura Mântuitorului și altor neamuri, în diferite limbi.