Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 24 minute în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 3 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 7 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 7 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 10 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 11 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 12 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lansarea „Societății de socializare” la Baia Sprie
Lansarea „Societății de socializare” la Baia Sprie!
Eveniment cultural de excepție, joi, 8 iunie, începând cu ora 13.00, la Casa de Cultură din Baia Sprie. Marian Ilea şi Mircea Bochiş au lansat volumul „Societatea de socializare din Medio-Monte” la Casa de Cultură din Baia Sprie.
La eveniment au participat cei doi autori, scriitorul și jurnalistul Marian Ilea și artistul plastic Mircea Bochiș, ambii cetățeni de onoare ai orașului Baia Sprie, istoricul și criticul de artă Tiberiu Alexa, respectiv primarul orașului Baia Sprie, Alin Sebastian Bîrda. Organizatorul a fost Sorin Todoran, directorul Casei de Cultură a Orașului Baia Sprie.
„E un eveniment personal faptul că la Baia Sprie lansăm o carte despre Baia Sprie, împreună cu Mircea Bochiș, vecinul meu de stradă. Dacă stau și mă gândesc bine, în spatele meu e tribuna când în clasa a II-a debutam ca actor într-o piesă cu Lizuca și Patrocle. Am plonjat în timp și astăzi suntem la lansarea unei cărți extrem de dragă mie și vecinului meu de stradă”, arată scriitorul Marian Ilea.
„Acest proiect înseamnă continuarea proiectelor culturale pe care Marian și cu mine le-am realizat. Este chiar a șasea carte comună. Așadar, acest proiect este o continuare firească. Este o carte superbă, pe care cred că ar trebui să o aibă toată lumea acasă. Ceea ce este foarte interesant este faptul că s-au întâlnit literatura și arta plastică, ceea ce este un lucru benefic. Sunt foarte încântat și cu siguranță vom realiza și al șaptelea proiect comun în viitor, întrucât avem o colaborare foarte bună”, arată artistul plastic Mircea Bochiș.
„Discutăm despre o carte informală și despre doi autori atipici pentru domeniul cultural. Pentru mulți e mai greu de înțeles ceea ce se întâmplă în Medio-Monte, pentru că eu am o teorie, și cred că domnul Ilea îmi va dreptate, că sarcasmul și ironia care se găsesc în Baia Sprie, și chiar în Baia Mare, ca tip de umor, nu cred că se mai găsește în România. Seamănă puțin cu umorul britanic, pe care mulți nu îl înțeleg, dar noi, cei care îl înțelegem, ne bucurăm că îl avem. Felicitări pentru această realizare deosebită”, arată primarul Alin Sebastian Bîrda.
„Doresc să spun că sunt onorat să mă aflu aici. Și sunt de două ori mai fericit că revenirea mea este odată cu lansarea către public și spre marile biblioteci europene și internaționale. Primul motiv care ar justifica ivestiția culturală este că acest obiect pe care îl lansăm și celebrăm astăzi este o carte mai deosebită. Iar locul obligatoriu al unui asemenea produs cultural este și în bibliotecile publice, acolo unde poate sta la dispoziția publicului interesat, care va veni atât din zona literaturii, cât și din a artelor plastice. Volumul este unul special, din punctul meu de vedere avem de a face cu o carte de o valoare bibliofilă care este rodul editorial proaspăt al colaborării îndelungate dintre cei doi mediomontiști, colaborare desfășurată în marja sintetismului cultural, sintetism căruia i se pot revendica rădăcini istorice care se pierd în negurile vârstei de aur ale simbolismului european. Vreau să subliniez că este rezultatul unui sintetism de tip simbolic și simbolistic literaro-artistico-vizual. Prin acesta, își revendică și statutul de carte de artă. Este clar că suntem în fața unei cărți rare, este esențial că există. Acest volum este o carte foarte prețioasă prin raritatea abordării. Are și funcția de album de artă. Și este o realizare tipografică de cea mai înaltă ținută”, arată criticul Tiberiu Alexa.
Marian Ilea și Mircea Bochiș vor fi în luna septembrie în București, la Festivalul Internațional de Poezie, ediția a XIII-a, cu cartea „Societatea de socializare din Medio-Monte” (apărută la Editura Eurotip, 2023). Surpriza e reprezentată de al treilea maramureșean (aproape băisprian), regizorul Gavril Pinte, care, în cadrul festivalului, va propune un performance (vom reveni), după textul celor doi.
DirectMM.ro