Share
Slujire arhierească la Mănăstirea Ruoaia din Țara Lăpușului

Slujire arhierească la Mănăstirea Ruoaia din Țara Lăpușului

În duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, 18 iunie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ruoaia, Lăpușul Românesc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Între părinții soborului slujitor amintim pe Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Pop, slujitor al mănăstirii și fost consilier eparhial administrativ, Protos. Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii Dealu Mare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de alți preoți invitați.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” condus de Florian Vois. La momentul Chinonicului, elevele Victoria Petrenciuc, absolventă a clasei a VIII-a, și Maria Gheduțiu, absolventă a clasei a VII-a au interpretat câte o priceasnă tradițională.

„Pericopa evanghelică de astăzi, care a fost rânduită a se citi în cadrul Sfintei Liturghii, deși este scurtă ca și întindere este foarte grăitoare și profundă întrucât ne vorbește despre chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După acest moment, Hristos a mai chemat și pe alți ucenici, dar, mare majoritate, s-au chemat unii pe alții din chemarea Duhului: „noi am găsit pe Acela despre care au scris Moise, în Lege, și prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif”. Astfel, cu cei doisprezece apostoli, Mântuitorul a propovăduit Împărăția lui Dumnezeu, prin toate cetățile, începând de la Ierusalim, în Samaria și Iudeea, săvârșind minuni multe în popor. Toți acești ucenici au fost în apropierea Fiului lui Dumnezeu, văzându-l în toate ipostazele”, a explicat Preasfinția Sa.

La final, în semn de mulțumire și recunoștință, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a primit din partea obștii monahale, o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Mânăstirea Ruoaia este o mănăstire de maici conduse de preacuvioasa maică stareță Drăguș Maria Magdalena. Așezământul monahal este așezat pe temelia unei biserici mai vechi, care exista la 1480, apoi desființată in 1762, din ordinul Mariei Tereza, iar mai apoi a fost reactivată în 1994, din inițiativa preotului Nicolae Giurgiu, sprijinit de credincioșii din Lăpușul Românesc.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu