Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 9 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 9 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 10 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 13 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 15 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
„Ziua Soarelui”, cea mai lungă din 2023
„Ziua Soarelui”, cea mai lungă din 2023
Solstițiul de vară sau Ziua Soarelui în 2023 are loc pe 21 iunie și marchează prima zi astronomică de vară în emisfera nordică, arată specialiștii.
Astăzi, 21 iunie 2023, la ora 17:57, ora de vară a României, are loc solstițiul de vară. Evenimentul mai este cunoscut și sub numele de solstițiul nordic sau solstițiul de iunie. Soarele ajunge în cel mai nordic punct al Eclipticii, aflat pe teritoriul constelației Taurus, aproape de granița cu Gemini.
În emisfera nordică durata zilei este maximă, iar cea a nopții minimă în perioada solstițiului de vară. Tot în această perioadă Soarele răsare în cel mai nordic punct de pe orizont, aproape de Nord-Est, ajunge la amiază la altitudinea maximă deasupra orizontului (latitudinea locului + 23,5°) și apune în cel mai nordic punct de pe orizont, aproape de Nord-Vest. De asemenea tot în preajma solstițiului de vară Soarele răsare cel mai devreme (cu câteva zile înainte de solstițiu) și apune cel mai târziu (cu câteva zile după solstițiu). Este începutul verii astronomice în emisfera nordică, respectiv al iernii în cea sudică. La Polul Nord este mijlocul zilei polare, iar la Polul Sud mijlocul nopții polare. Soarele trece la amiază la Zenit în locurile aflate pe Tropicul Racului (latitudinea de 23°26’N). După solstițiu durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească, tendință care va continua până la solstițiul de iarnă care va avea loc pe 22 decembrie 2023, mai arată AstroInfo.
C.Ț.