Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil care vrea să obțină performanță; Cum o gestionăm, câteva tehnici esențiale

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil care vrea să obțină performanță; Cum o gestionăm, câteva tehnici esențiale

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil care vrea să obțină performanță; Cum o gestionăm, câteva tehnici esențiale

În articolul precedent (VEZI AICI!) spuneam că revin cu câteva idei de a ajuta copilul să gestioneze anxietatea de performanță. Anxietatea de performanță la copii poate fi o problemă comună.

Hai să vedem ce-ar putea fi de folos. Iată câteva idei care te pot ajuta să îți ajuți copilul să gestioneze anxietatea de performanță:

Comunică deschis cu copilul:
Încurajează-l să-și exprime emoțiile și îngrijorările legate de performanță. Ajută-l să conștientizeze gândurile pe care le are referitor la ceea ce-l preocupă. Care e situația în care se află( profesorul cere să știm de 10)? Ce gând are vis-a-vis de situație( dacă nu mă descurc, dacă nu o să știu, dacă până la anul nu îmbunătățesc și nu o să intru la școala care vreau, dacă îi dezamăgesc pe ai mei etc)? Ce emoție simte (frică, furie, rușine, vinovăție etc). Ce simte în corpul fizic (transpirație, moleșeală în membre, senzație de gâtuire, palpitații, dureri de cap, burtă etc)? Cum se comportă (plânge, se izolează, trântește, nu comunica etc)? Ascultă cu atenție și oferă sprijin și înțelegere și cel mai important de înțeles este să îl ajutăm să conștientizeze gândurile iraționale. Acestea îi produc ceea ce simte. Nu întodeauna părintele știe cum să facă asta de aceea este important să apeleze la un psihoterapeut cu experiență. Aici fac o paranteză pentru cei ce au impresia că la psiholog te duci și vorbești vorbe ca și cum ai sta la cafea. Nici pe departe. Să reușești să ajuți omul să descopere ce se ascunde în cotloanele minții nu e ca și cum e ”povestea vorbei”.

Stabilește așteptări realiste:
Ajută-ți copilul să înțeleagă că succesul nu înseamnă întotdeauna obținerea rezultatului perfect. Da. Aici e important de înțeles că uneori chiar dacă facem tot ce ține de noi, viața, situațiile ne pun într-o altă postură. PERFECT NU EXISTĂ!!!!! Concentrați-vă pe progresul și efortul depus, mai degrabă decât pe rezultatele finale. Aici și acum e important. În acest moment fac ce ține de mine. E ca și cum vrei să pleci din Cluj în București noaptea cu mașina și tu îți spui că farurile nu bat până acolo…așa că nu mai mergi. E important că farurile bat la 3 m în față. Pas cu pas ajungi la destinație. Moment cu moment. Înțelegeți? Încurajează-l să își stabilească obiective realizabile și să se concentreze pe îmbunătățirea treptată.

Încurajează o pregătire adecvată:
Ajută-ți copilul să se pregătească corespunzător pentru situațiile de performanță prin planificare și organizare. Crearea unui program de învățare regulat și a unui mediu propice învățării poate reduce anxietatea. De multe ori anxietatea se reduce dacă sunt sigur pe cunoștințele mele. Dacă nu te-a preocupat nimic până înainte cu 2 săptămâni de evenimentul x, atunci e normal să fii panicat.

Promovează un stil de viață sănătos:
Asigură-te că copilul tău are o alimentație echilibrată, odihnă adecvată și timp pentru activități fizice și de relaxare. De muuuuuulte ori aud părinți că spun: – ”Nu are timp pentru sport de 3 ori pe săptămână că trebuie să învețe!” Atunci, bine! Nu te aștepta să fie sănătos, adaptat, funcțional din toate punctele de vedere. Mișcarea le face enorm de mult bine. Un stil de viață sănătos contribuie la gestionarea anxietății și la îmbunătățirea performanței generale.

Tehnici de relaxare și respirație:
Învățați împreună tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă și meditația. Aceste tehnici pot ajuta copilul să se calmeze înainte și în timpul momentelor de performanță.

Consultă un specialist:
Dacă anxietatea de performanță a copilului persistă și afectează în mod semnificativ funcționarea sa zilnică sau nivelul de fericire, este recomandat să consulți un specialist în sănătate mentală, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru. Aceștia pot oferi suport suplimentar și tehnici specializate de gestionare a anxietății. Spor!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața de copil care dorește să obțină performanță; Care sunt cauzele fricilor pentru tineri


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu