152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
9 turiști rătăciți, salvați în Munții Rodnei
9 turiști rătăciți, salvați în Munții Rodnei
Marți, 04 iulie a.c., dispeceratul Jandarmeriei Maramureș a fost semnalat prin apel 112 despre faptul că 9 turiști străini s-au rătăcit în timpul unei deplasări pe munte și au nevoie de ajutor.
„Imediat după stabilirea coordonatelor persoanelor rătăcite, o patrulă din cadrul Postului Montan Borșa, împreună cu un echipj de salvare din cadrul Salvamont Maramureș au pornit în căutarea turiștilor. Întrucât zona era foarte greu accesibilă, după ore de căutări, echipajele au reușit să repereze cele 9 persoane și, după evaluarea stării de sănătate, acestea au fost conduse în siguranță în localitatea Borșa”, arată sublocotenent, Gherasim Ioana-Anca, purtător de cuvânt al I.J.J. Maramureş.
„Misiune dificilă pentru salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Salvamont Borșa. Ieri după amiază, la ora 15.00, un grup de turiști din Ungaria a solicitat ajutor prin 112 după ce s-a abătut de la traseul marcat și a ajuns într-o râpă, de unde nu au mai putut să se deplaseze. Șapte salvatori montani organizați în două echipe au pornit spre locul solicitării. Cei 9 turiști din Ungaria, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, au pornit spre Vârful Gârgălău de unde au dorit să se îndrepte spre Vârful Pietrosul Rodnei. Aceștia s-au abătut de la traseul marcat și au ajuns într-o râpă din Corhele Pietrosului – cea mai greu accesibilă zonă a Munților Rodnei, o zonă sălbatică, fără acces și fără poteci. După 15 ore de misiune salvatorii montani i-au coborât în siguranță, la baza muntelui”, arată oficialii Salvamont Borșa.
Jandarmii montani recomandă cetățenilor care se deplasează pe munte să se informeze cu privire la traseul ales, la dificultatea acestuia și la distanța parcursă, astfel încât să evite situațiile neplăcute, iar în caz de nevoie, să solicite sprijinul jandarmilor apelând numărul unic de urgență 112. Salvamont Borșa le recomandă turiștilor să nu se mai abată de la traseele montane marcate pentru că astfel de decizii le pun în pericol atât viețile lor cât și pe cele ale salvatorilor montani.
C.Ț.