Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 15 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 15 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 16 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Și văzând credința lor…”; Vindecarea slăbănogului din Capernaum
Pericopa evanghelică care se va citi duminică dimineață în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, capitolul 9, 1-8, ne relatează într-un mod narativ deosebit vindecarea slăbănogului din Capernaum, cel care a fost purtat și adus în fața lui Hristos de dragostea a patru persoane.
Înainte de aceasta, după plecarea „forțată” a Mântuitorului nostru Iisus Hristos din ținutul Gadarei, sau mai bine zis, alungarea Lui, Sfânta Scriptură menționează faptul că Hristos S-a urcat în corabie și S-a întors în Capernaum, oraș care este menționat de 16 ori în paginile Noului Testament.
Sfânta Evanghelie ne precizează faptul că slăbănogul fost adus de patru persoane iar Mântuitorul „văzând credința lor” i-a iertat acestuia păcatele zicându-i: „Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta”. Observăm că motivul neputinței slăbănogului au fost păcatele acestuia, deși Sfânta Scriptură nu ne descrie într-o formă sau alta cel fel de păcate avea persoana respectivă. Deși, peste câțiva ani, Sfântul Apostol Pavel va scrie în una dintre epistolele sale că „plata păcatului este moartea” (Romani 6, 23). Este și firesc: orice faptă are o consecință, orice cauză, are un efect. Iar filosoful Socrate, care a trăit cu mai bine de 450 de ani înainte de venirea Domnului pe pământ afirma că „nu poţi vindeca trupul, fără să vindeci sufletul”.
Credința, dragostea și nădejdea celor apropiați ai slăbănogului au înduplecat pe Hristos ca să-l vindece pe acesta. Ei nu au fost nepăsători ci, din contră, au arătat solidaritate într-o astfel de împrejurare în care am putea fi oricare dintre noi. Și astfel, ne-am putea întreba așa: cine ne-ar aduce pe noi în fața Mântuitorului? Vor exista prieteni adevărați care să ne ajute în astfel de neputințe omenești? Câtă ușurare de păcate primește omul care se întoarce la Dumnezeu, fie că este adus de cineva – cunoscuți, prieteni, apropiați, fie că vine prin voință proprie!
Fiecare dintre noi avem o datorie creștinească de a aduce pe alții la Hristos, urmând exemplul celor patru prieteni ai slăbănogului; să fim receptivi și să întindem o mână de ajutor celor aflați în primejdii, necazuri, strâmtorări, neputințe, boli și suferințe. Dar să nu uităm faptul că începutul vindecării depinde și de voinţa noastră!
Pr. Adrian Dobreanu