Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 15 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 15 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 16 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 16 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
În această duminică: Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Baia Mare
În duminica a 6-a după Rusalii, 16 iulie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit la sfânta noastră Catedrală din Baia Mare în plină vară, în luna iulie, în duminica a şasea după Sfintele Rusalii. Pericopa evanghelică din această duminică este despre compasiune, despre solidaritate umană, de ce nu, pentru că suntem creştini, despre filantropie creştină.
Patru bărbaţi cu inimă curată şi cu dragoste de semeni îl aduc la Mântuitorul pe cel bolnav, pe cel infirm, pe cel care avea o suferinţă şi se pare că nu avea rudenii, nu avea pe nimeni. Astăzi este despre felul în care ne aplecăm asupra celor în suferinţă şi despre faptul că trebuie să o facem avându-L pe Hristos înaintea noastră. Hristos este samarineanul cel milostiv care s-a aplecat asupra celui găsit abia viu sau aproape mort din cauza tâlharilor. Ori astăzi este mai nevoie decât oricând de intervenţia noastră în viaţa celor care au nevoie de ea şi intervenţia noastră nu trebuie să se facă din motive materiale, ci din motive creştine.
De aceea, Biserica este instituţia care are cea mai mare cădere să se ocupe de cei bătrâni, de cei bolnavi, de cei abandonaţi, de cei singuri. De ce Biserica? Pentru că Ea nu face din asta o afacere. Biserica are filantropie creştină şi priveşte totul prin prisma Mântuitorului Iisus Hristos, prin prisma iubirii divine. Săracii şi aşezămintele sociale nu trebuie să fie o afacere, nu trebuie să fie private, ci trebuie să fie sub protecţia instituţiilor importante şi mai ales sub patronajul Bisericii.
Dacă Biserica ar fi în mijlocul tuturor verificărilor, când se verifică bunul mers sau cum se spune, în cuvinte profane, aplicarea unui cod de bune practici. În cuvine creştine spunem aplicarea bunei cuviinţe, a bunului simţ, a fricii de Dumnezeu şi a iubirii de semeni şi a ruşinii de oameni.
Dacă Biserica ar fi implicată, nu ar fi atât de multe carenţe. Până când Biserica nu va fi parte din cei ce verifică cum sunt îngrijiţi cei bătrâni, nu vor merge lucrurile cum trebuie, că, dacă nu se pune suflet şi credinţă, doar dacă le dai la oameni hrană şi îmbrăcăminte şi puţin confort ei sunt mulţumiţi că nu mai au pe nimeni. Ei au nevoie de iubire. Li-i sete şi foame de iubire şi îngrijire complexă, pentru că omul este după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Despre aceasta este vorba în pericopa evanghelică de astăzi. Solidaritatea creştină şi îngrijirea omului în comunitate. Deci, acolo era comunitatea. Cârtitorii de pe margine, care n-au făcut nimic în viaţa lor, sigur că au fost judecătorii, cărturarii şi fariseii. Ei n-au făcut nimic, dar au cârtit că nu se face bine ceea ce s-a făcut. Nu este cazul în Biserică. Biserica este iubire milostivă arătată semenilor, iubirea samarineană a lui Dumnezeu arătată semenilor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.
Soborul a fost alcătuit din Protos. Chesarie Bertea, protopop în New York, de origine din Buzeşti, protopopiatul Chioar, Protos Serafim Bilţ, eclasiarhul sfântului locaş, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Sebastian Cupşinar, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Simionca.
Pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit despre vindecarea slăbănogului din Capernaum şi împrejurările în care Mântuitorul a făcut această minune doar cu cuvântul, precum şi câteva învăţături desprinse din această pericopă.
La final, părintele Protos. Chesarie Bertea a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Luni, 17 iulie, este ziua sa de naştere, a fost hirotonit preot de IPS Părinte Arhiepiscop Justinian, a slujit ca preot în această Eparhie mai mulţi ani, a predat la Facultatea de Teologie din Baia Mare şi a ocupat mai multe funcţii administrative în România. Este de 15 ani preot în New York, informează Andrei Fărcaş, Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Ipod. Vasile Pop