Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 7 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 7 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 17 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 19 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
O nouă expoziție la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: „Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă – Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor”
Vineri, 14 iulie, la ora 12.00, a avut loc la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare (localizat pe strada Monetăriei nr. 1-3) deschiderea expoziției „Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă – Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor”, care se poate vizita pe parcursul lunilor iulie și august 2023.
Vă invităm, așadar, să ne vizitați expoziția aceasta temporară care prezintă câteva aspecte ale meșteșugurilor medievale din Baia Mare. Aceasta este dedicată tuturor persoanelor interesate de istoria noastră din perioade medievale, de istoria orașului Baia Mare și obiectele deosebite făurite de meșterii de atunci.
În perioada medievală meșterii erau organizați în așa-numitele bresle, iar câteva dintre cele mai reprezentative sunt cele legate de prelucrarea metalelor: lăcătușii, fierarii și armurierii.
Colecția muzeală ne permite prin varietatea pieselor din epoca medievală, să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat. Obiectele expuse sunt diverse: chei, lacăte, sigilii, săbii și teci de săbii foarte frumos lucrate și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal. Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat.
Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 10.00 și 17.00 (ultima intrare 16.30) la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, str. Monetăriei, nr. 1-3.
Dr. Sorana Mișca – muzeograf și curator expoziție