Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 7 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 7 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 17 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 19 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș participă la realizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se numără printre cele 45 de muzee din România şi Republica Moldova care participă la proiectul inițiat și coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României pentru realizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.
Cea mai mare expoziţie sintetică organizată în ultimii 25 de ani și dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, civilizației romane, dar şi primilor migratori în acest spaţiu a fost organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada octombrie 2022 – iulie 2023.
Expoziția va fi itinerată în octombrie 2023 la Museo Nazionale Romano din Roma, Italia.
Are la bază conceptul expoziţional materializat în proiectul „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat în anul 2021 la prestigiosul Muzeu Naţional de Arheologie din Madrid, Spania.
Cămașa de zale din sârmă de fier, o pereche de cnemide de bronz, un vârf de lance din fier și două aplice de centură (fac parte din inventarul mormântului unei căpetenii celtice, descoperit la Ciumești, jud. Satu Mare, fiind datate în epoca La Tène, sec. IV-III î.Chr.) sunt bunurile culturale mobile din patrimoniul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș care au participat la proiectele expoziționale menționate: la Madrid (septembrie 2021-martie 2022) și la București (octombrie 2022-iulie 2023). Din octombrie 2023 până în februarie 2024 bunurile vor putea fi văzute în expoziția care va fi deschisă la Museo Nazionale Romano din Roma.
Catalogul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” (în limbile română și engleză)” apărut în condiții grafice excepționale poate fi consultat la sala de lectură a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, informează Monica Ghiman, conservator.