Share
Sighetu Marmației, „Eternul Maramureș”, ediția 2023: Artiști de marcă vor concerta, pe scena festivalului medieval; Vor fi restricții de circulație

Sighetu Marmației, „Eternul Maramureș”, ediția 2023: Artiști de marcă vor concerta, pe scena festivalului medieval; Vor fi restricții de circulație

Sighetu Marmației, „Eternul Maramureș”, ediția 2023: Artiști de marcă vor concerta, pe scena festivalului medieval; Vor fi restricții de circulație

Seria festivalurilor sighetene estivale începe în viitorul weekend. „Eternul Maramureș” va fi primul festival, el ajunge la ediția a XII-a în anul 2023 și va fi organizat în 29-30 iulie de Centrul Cultural, Primăria și Consiliul local Sighetu Marmației.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea anul acesta a 697 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Sighetu Marmației. Timp de două zile vor fi invitați unul și unul pe scena festivalului medieval. Momentan vă prezentăm care vor fi artiștii care cântă în weekend.

Invitații speciali vor fi Galeria de Artă Vassiliev, Cnejii de Maramureș, Maramorus Barbarorum, Mpyre, Anger Control, Gavrilă, Spike, Lupus Dacus, Compac și Iris – Nelu Dumitrescu. Activitățile festivalului vor avea loc în parcul central al municipiului Sighetu Marmației și se vor derula pe toată durata viitorului weekend. DirectMM.ro este partener media al evenimentului. Festivalurile vor continua toată luna august 2023.

Restricții rutiere

Pentru desfăşurarea Festivalului Medieval „Eternul Maramureş” ce va avea loc în zilele de 29 – 30 iulie 2023 în centrul municipiului Sighetu Marmației, Comisia de organizare și desfășurare a adunărilor publice a dispus o serie de măsuri privind restricționarea circulației rutiere.
Începând de joi 27 iulie ora 20:00 până luni 31 iulie ora 06:00, va fi închis traficul rutier în zona centrală a municipiului după cum urmează:
-de la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu Dr. Ioan Mihalyi de Apșa (biserica Reformată) până la intersecția străzilor Bogdan Vodă cu Dragoș Vodă (sens giratoriu Pompieri)
-de la intersecția străzilor Dragoș Vodă cu Traian (sens giratoriu Pompieri) până la intersecția străzilor 22. Decembrie 1989 cu Iuliu Maniu (Colegiul Național Pedagogic Regele Ferdinand)
-pe strada Plevnei spre centrul municipiului, de la intersecția cu Piața Libertății
-Strada Andrei Mureșanu, cu excepția transportului de pacienți la dializă
-primul sector de pe strada Mihai Eminescu, de la intersecția cu strada Gheorghe Doja până la intersecția cu strada Ioan Mihalyi de Apșa, cu excepția riveranilor

Accesul riveranilor pe strada Bradului se va face pe contrasens, din zona Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”
Accesul riveranilor în cartierul Traian se va face pe contrasens, de pe strada Basarabiei
Riveranii care locuiesc în zona centrală, respectiv str. Traian, str. 22 Decembrie, str. Ioan Mihalyi de Apșa, Piața Libertății, str. Bogdan Vodă, sunt rugați să nu parcheze mașinile pe arterele principale și să opteze pentru locurile din spatele blocurilor.

Programul evenimentului

Sâmbătă, 29 iulie

Ora 10.00
Instalarea satului medieval şi a Expoziţiei “Medievalum”, care va cuprinde arme de foc, tunuri, archebuze, arme cavalerești, halebarde, topoare, sulițe, arcuri, săgeți, buzdugane, bice de luptă, dispozitive de tortură, dispozitive de protecție cavalerească, platoșe, coifuri, camăși și glugi/cagule din zale, instrumente muzicale. Expoziția cuprinde obiecte originale din filmele: “Mihai Viteazul”, “Dacii și romanii” și “Nemuritorii”.
Prezentarea armelor, a costumaţiilor şi a satului medieval.
Explicaţii şi poveşti despre exponatele “Medievalum”.

Ora 12.00
Pietonala – Parada festivalului.

Ora 12.30
Deschiderea oficiala la scenă.
Parada costumelor medievale.
Prezentarea costumelor și a personajelor istorice.

Orele 13.00-14.00
Atelier de muzică medievală – Lupus Dacus, o călătorie muzicală prin Evul Mediu european.

Orale 14.00-15.00
Maramorus Barbarorum – Scenariu istoric, cântece medievale, demonstrații cu lupte.

Orele 15.00-18.00
Animaţie cu cavaleri, Cnejii de Maramureş – atelier de tir cu arcul tradiţional (longbow şi dacic) pentru copii şi adulţi; atelier de confecţionat zale; prezentare de echipament militar; jonglerii cu poiurile; şcoală şi antrenament cu publicul de mânuirea spadei; concursuri interactive şi amuzante; demonstraţii de lupte cavalereşti cu diferite arme ale Evului Mediu; şcoala de dansuri medievale pentru toate domnişoarele şi doamnele.

Orele 18.00-19.00
Dansuri medievale – școala de dansuri medievale pentru toate doamnele si domnișoarele.

Concerte
Ora 19.00 – ANGER CONTROL
Ora 20.00 – LUPUS DACUS
Ora 21.00 – SPIKE
Ora 22.00 – IRIS

Duminică, 30 iulie

Ora 10:00 – trezirea la viaţă a satului medieval;

Ora 13:00 – şcoala micilor cavaleri: primele lecţii de mânuire a diferitelor arme de Ev Mediu;

Ora 14:00 – şcoala de dansuri medievale: primele lecţii de dansuri de la curţile domneşti; şcoala micilor arcaşi: primele lecţii de tir cu arcul tradiţional; workshop de muzică medievală: “Cum să cunoaştem mai bine muzica medievală”-

Ora 15:00-16:00 – Expoziție Medievală la Muzeul Maramureșan.

Ora 16:00 – concurs de tir cu arcul tradiţional pentru cei iniţiaţi (de la 10 m, 15 m, 20 m).

Ora 17:00 – lupte cavalereşti cu spada (de o mână, de o mână şi jumătate, de două mâini), bici de luptă, buzdugan şi topor.

Ora 18:00 – poveşti despre muzica medievală şi instrumentele muzicale din Evul Mediu;

Ora 18:30 –poveşti despre armele medievale, mânuirea lor şi costumul de luptă al unui cavaler;

Concerte
Ora 19.00 – MPYER
Ora 20.00 -GAVRILA DUNCA
Ora 21.00 – LUPUS DACUS
Ora 22:00 – COMPACT

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu