Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 8 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 8 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 8 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 13 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 14 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 15 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 15 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
La Bastionul Măcelarilor din Baia Mare va avea loc vernisajul expoziției „Pintea 320. 1703-2023 In memoriam”
Joi, 17 august, de la ora 15.00, la Bastionul Măcelarilor va avea loc vernisajul expoziției „Pintea 320. 1703-2023 In memoriam”.
Pintea Viteazul este un haiduc, dar și-o personalitate marcantă a istoriei noastre, care a cutreierat toată Țara Maramureșului, fiind un om viteaz, fără frică, plin de viață, dar și un om învățat, plin de pietate, ajutând multe familii sărmane. El a fost printre primii oameni ai acestor meleaguri care au constatat nedreptatea din acele vremuri și a adus schimbarea.
Potrivit historia.ro, timp de zece ani, el a haiducit și și-a strâns în jurul său o ceată haiducească. Cu această ceată participă la Răscoala Curuților în 1703, fiind primul român din Maramureș care sare în ajutorul lui Francisc Rákóczi al II-lea . Faptul că Pintea a participat la răscoală este menționat în memoriile lui Rákóczi, dar și în Arhivele Statului. Astfel, la 14 august 1703, Pintea împreună cu haiducii săi asediază cetatea Baia Mare, iar după câteva zile de asediu, pe data de 22 august, Pintea este împușcat la ordinul lui Ștefan Decsy.
Există o altă versiune care spune că Pintea a murit pe data de 14 august sau 7 august, după cum scrie și pe piatra comemorativă. Nu se știe cu exactitate unde a fost înmormântat, dar există un mormânt pe serpentinele de coborâre din Pasul Gutâi.
Cămașa de zale și coiful faimosului haiduc se păstrează în Biserica de lemn din Budești Josani, datată din 1643, azi inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO. Se spune că acesta şi-a lăsat în grija bisericii cămaşa de zale şi coiful după lupta din 1717 împotriva tătarilor cotropitori.
L.C.H.
Foto principală – Pintea Viteazul, sculptură de Ioan Marchiș