Share
La mulți ani, Marian Ilea!

La mulți ani, Marian Ilea!

La mulți ani, Marian Ilea!

Astăzi, scriitorul și jurnalistul Marian Ilea are motive de bucurie, întrucât își sărbătorește ziua de naștere. Scriitorul Marian Ilea are domiciliul în orașul Baia-Sprie, un oraș cosmopolit, pe care îl pictează cu ajutorul cuvintelor în multe din lucrările sale.

Marian Ilea a mărturisit pe platforma citeste-ma.ro despre copilăria sa, dar și cum a ajuns băisprian. „Strămoșii mei dinspre mamă și tată își au originea în Ieud. Vacanțele copilăriei le petreceam la Ieud. Era evident ca, descoperind lumea aia, să fiu ancorat în primul demers prozastic, pe care l-am intitulat „Desiștea”. Bunicul dinspre mamă era, de loc. din Bogdan Vodă (Cuhea) și era tușer de cai. Cel mai important tușer de cai de pe Valea Izei, care se ducea cu caii la negoț în Košice (la noi Coașa – pe vremea Austro-Ungariei). Fiind la Ieud a fost căutat de Teleki Șandor care avea castel la Pribilești și căuta un tușer de cai pentru herghelia lui. Așa am ajuns noi să punem tot calabalâcu’ în căruțe și să ne mutăm la Mireșu Mare. În Ieud, cum era obiceiul s-a auzit că-n Maramureș există o fată de măritat (mama mea). Așa că, un ieudean (Ilea Grigore a Văleanului – tatăl meu) s-a prezentat la fața locului. Așa m-am născut eu la Mireșu Mare și, după patru ani, fratele meu la Baia Sprie unde, tata era sondor. La Baia Sprie, întâi am locuit într-o cabană în munte, culmea, unde s-a descoperit zăcământul de la Șuior, în cele din urmă demolându-ne și de acolo, astfel ajungând în Baia Sprie (Felsobanya-Mittelstadt-Medio-Monte)”, arată Marian Ilea.

Scriitorul și jurnalistul maramureșean a relatat și despre începuturile sale în proză. „De pe la 16 ani, elev în Baia Sprie fiind, știam că voi fi prozator. Când, cum, nu-mi puneam astfel de întrebări. În perioada adolescenței n-am scris nici măcar un bilet de dragoste. Presimțeam că, atunci când am să mă apuc de scris, am să pierd o mare parte din libertatea pe care o are un adolescent. Nu mi se părea că merită să ratez adolescența. Aveam 23 de ani când, într-o bună zi, mi-am cumpărat zece caiete mari și, a doua zi, m-am apucat de scris. Timp de un an am scris zece pagini zilnic indiferent de situație, astfel am ajuns să acopăr 3.600 de pagini. Caietele cu pricină nu le-am mai revizuit și nici nu sunt curios să le recitesc astăzi. Cred că se află și azi, în podul casei din Baia Sprie. După un astfel de an, inițiatic, putem să-i spunem, cuvintele se montau și se demontau în mentalul meu cu mare ușurință, constatând că am o muzicalitate pe care am încercat s-o păstrez zeci de ani după aceea în tot ce am scris, indiferent că-i teatru sau proză. Ba chiar în opera cu titlul „Acei minunați ani” se resimte profund muzicalitatea de care tocmai ţi-am spus. Am debutat într-o seară ploioasă de joi la Junimea, plasându-mă la avizierul unde era anunțat Cenaclul Junimea, unde scria: „În această seară vor citi M. Cărtărescu și S. Preda”.”, mai arată Marian Ilea.

De atunci au trecut mulți ani și multe titluri care au văzut lumina tiparului cu semnătura lui Marian Ilea. Mai mult, în cel mai recent an, scriitorul maramureșean a primit mai multe distincții speciale. În cadrul Galei Presei Maramureșene, din octombrie 2021, a primit marele premiu al evenimentului.Tot în octombrie 2021 a primit, în premieră, Ordinul Cultural ”Nicolae Steinhardt”, acordat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin și Fundația ”Nicolae Steinhardt”. În martie 2022 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Baia Sprie.

Dar iată, câteva din reperele mai importante din viaţa şi activitatea lui Marian Ilea! Născut în județul Maramureș, este prozator, dramaturg, ziarist, regizor de televiziune. Are domiciliul la Baia-Sprie, localitate multietnică de veche tradiție minerească, model pentru ciclul său „Medio-Monte” (vechiul nume roman al orașului).

Marian Ilea a debutat editorial cu volumul de povestiri „Desiștea” (Cartea Românească, 1990, premiul Salonului Național de carte Cluj). În 1993, publică „Desiștea II” (Cartea Românească). În anul 1997, volumul de teatru „Ariel” (Cartea Românească) obține premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun volum de teatru. Mai publică volumele „Casa din Piaţa Gorky” (Editura Cornelius, 1999), „Vacek” (Editura Dacia, 2001, Premiul pentru proză al Asociatiei Scriitorilor București), „Ceasul lui Bronnikov” (Editura Dacia, 2002), „Povestiri din Medio-Monte” (Editura Dacia, 2003, Marele premiu al Saloanelor “Liviu Rebreanu”), „Povestiri cu noimă” (Editura Dacia, 2006), „Rodica e băiat bun” (Archeus, 2008), „Libertatea începe în șapte aprilie” (Editura Dacia, 2009), „Înțeleptul” (Tracus Arte, 2013), „Societatea de Socializare din Medio-Monte” (Tracus Arte, 2014), „Capra germană si gramofonul” (Tracus Arte, 2014), „Herina” (Cartea Românească/Polirom, 2016), „Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise” (Cartea Românească, 2017), „Zeppelinul Piticului” (Paralela 45, 2018). Piesa de teatru „Societatea de Socializare din Medio-Monte” se montează la Teatrul Municipal Baia Mare, obținând Premiul de regie la Fringe Festival București, arată citestema.ro. În 2019, scriitorul maramureșean a lansat două cărți-obiect alături de artistul Mircea Bochiș, intitulate „Pianina albă a doamnei amiralului Belô Poteka” și „ai, ai, ai… Rosza-néni”, ambele apărute la Editura Ethnologica din Baia Mare, „Badea George – ultima zi / L’oncle George – son dernier jour”., 1 piesă de teatru și 6 proze, volum bilingv (în română și traducere în franceză de Dominique Ilea), Eikon, 2019, „Acei minunați ani”, roman, Tracus Arte, 2020. „Crema de gălbenele și curcubeul: povestiri maramureșene”, Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021, respectiv „L’„objectif touristique” de la ville de Mittelstadt/„Obiectivu’ turistic” al orașului Mittelstadt”, proză din volumul inedit „Eoliana și ceasul solar”, traducere în franceză de Dominique Ilea, în L’Atelier du roman, revista editurii pariziene Buchet-Chastel, nr. 104/martie 2021. Tot în 2021, dar în iunie, a lansat „Eoliana și ceasul solar”, volum apărut la Editura „Casa de pariuri literare”.

De numele lui Marian Ilea se mai leagă parte considerabilă din activitatea cotidianelor Glasul Maramureșului și Informația Zilei, dar și a revistei de cultură Archeus, respectiv a televiziunii Axa TV, iar acum, în prezent, a televiziunii Maramureș TV. De asemenea, este coordonator al unor reputate ziare online de ştiri locale şi regionale, cât şi colaborator al unor prestigioase publicaţii de cultură cum ar fi: literomania.ro, citestema.ro, Romania Literara, Revista Vatra, Revista Familia, filme-carti.ro, omiedesemne.ro şi altele.

Îi dorim şi noi domnului Marian Ilea multă sănătate, putere de creaţie în continuare şi ani mulţi şi fericiţi!
LA MULŢI ANI!

Redacţia DirectMM.ro

Citește și

Marian Ilea și Mircea Bochiș participă la Festivalul Internațional de Poezie București cu cartea „Societatea de socializare din Medio-Monte”

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a IX-a


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. MIRCEA BOCHIS

    La multi ani Marian si sa-i petreci sanatos si cum vrei.Cei care te lauda au spus ca am scos doar doua carti impreuna…am scos 5 carti impreuna si cine stie cite urmeaza..LA MULTI ANI!

    Răspunde

Lasă un comentariu