Share
Leonard Călăuz din Fărcașa, portret de tânăr fermier; „De mic copil îmi plăcea să-l ajut pe bunicul să se ocupe de vite”

Leonard Călăuz din Fărcașa, portret de tânăr fermier; „De mic copil îmi plăcea să-l ajut pe bunicul să se ocupe de vite”

Rar sunt tinerii în ziua de astăzi care doresc cu adevărat să muncească fizic… Dar și mai rari sunt aceia care aleg să lucreze cu animalele, în agricultură.

Un exemplu de tânăr harnic și gospodar este Leonard Călăuz din Fărcașa. La doar 24 de ani, acesta deține o mică fermă de succes. Pe pagina comunei a fost publicat un scurt interviu cu acesta, iar pe baza lui vă vom face cunoștință cu tânărul maramureșean.

Leonard spune că iubește de mic animalele, această pasiune fiindu-i insuflată de bunicul lui care astăzi nu mai este printre noi. Momentan are 20 de vaci.

„Noi, acasă, am avut vaci de când mă știu, iar mie de mic copil îmi plăcea să-l ajut pe bunicul Cornel să se ocupe de vite. Și, uite-așa, încet, încet am prins dragoste de aceste animale, iar odată cu trecerea anilor am intuit un potențial de afacere. Bunicul meu iubea vitele dar, din păcate, a murit în urma unui tragic accident tocmai când se întorcea cu ele din ciurdă.

După liceu am făcut un an de inginerie, dar nu mi-a plăcut și, împreună cu familia, am luat hotărârea să mai cumpărăm animale și să înființăm o fermă, iar eu să mă ocup de ea. Părinții mei lucrează la Eaton, fratele meu în alt domeniu, dar toată familia, în frunte cu bunica Mărioara, mă ajută tot timpul. Acum am 20 de vaci, din rasa Bălțata românească, dintre care 12 sunt în lactație iar celelalte sunt fie gestante, fie tineret” – a declarat Leo.

Întrebat cum se descurcă cu pășunatul și cu furajele, acesta spune: „Fac parte dintr-o asociație agricolă (Muncel-Goroniș-Iertaș) și am concesionat o suprafață de 16 hectare unde animalele pășunează și sunt în stabulație liberă. Furajele mi le asigur în regie proprie neavând nevoie să cumpărăm aproape nimic. În total, lucrez o suprafață de aproximativ 34 de hectare din care, peste 5 ha este semănată cu porumb, 5,5 ha cu lucernă, iar restul cu alte culturi. Pentru iarna viitoare, până în prezent, am făcut un stoc de 200 de baloți de fân, 68 de baloți lucernă-vidată și 100 de baloți de paie pentru așternut. Și mai urmează”.

Fărcășeanul are și multe utilaje. „Din punct de vedere al dotărilor stăm destul de bine. În afară de combină pentru cereale cam avem majoritatea utilajelor necesare: două tractoare, semănători de păioase și porumb, cositori, presă de balotat (baloți rotunzi), set de fertilizare, pompe de erbicidat, combinator, discuri, grape, mig pentru gunoi de grajd, mașină de recoltat porumb, trailer pentru transport baloți, moară pentru furaje și altele. Toată dotarea tehnică a fost achiziționată prin fonduri proprii. Nu am accesat proiecte pe fonduri europene pentru achiziția de utilaje, dar îmi propun să încerc și această variantă” – mărturisește tânărul fermier.

Produsele „Fermei lui Leo” sunt apreciate de mulți consumatori.

„Laptele recoltat de la vaci îl distribuim la abonații din Fărcașa și din Gârdani sau, când avem comenzi, facem și brânză topită ori telemea. De asemenea, mai furnizăm lapte și la o fabrică din Baia Mare.

Pentru viitor, îmi doresc să aplic pentru programul „Tânărul fermier”, un program prin care tinerii agricultori au oportunitatea de a accesa fonduri în valoare de 70.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor. Acest sprijin financiar este destinat tinerilor sub 41 de ani și oferă o oportunitate importantă pentru tinerii agricultori de a investi în dezvoltarea fermelor și în implementarea de tehnologii moderne și durabile în domeniul agricol”.

Îl felicităm pentru munca depusă și îi dorim mult succes în continuare!

Lavinia-Codruța HERMAN

Sursa foto: Comuna Fărcașa Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu