Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 8 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 9 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 11 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 14 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 16 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 18 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 18 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 18 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 19 ore în urmă
Maramureșeanul Daniel Breban a concertat în Berlin și Amsterdam, făcând parte din una dintre cele mai prestigioase orchestre de tineret din lume
Pe Daniel Breban cu siguranță îl cunoașteți deja. L-am susținut cu toții în cadrul emisiunii „Vedeta populară” de la TVR1, unde s-a clasat pe locul III.
Are 17 ani, locuiește în Baia Sprie, dar este originar din satul Chiuzbaia. Pasiunea lui cea mai mare este muzica și tocmai de aceea este elev în cadrul Colegiului de Arte Baia Mare, unde studiază viola.
Recent, acesta a avut parte de o experiență de neuitat. A cântat în Berlin și Amsterdam alături de una dintre cele mai prestigioase orchestre de tineret din lume. A fost singurul reprezentat din Maramureș și printre cei patru din România.
În continuare vă invităm să citiți experiența sa.
„Între 9 și 27 august am luat parte la Orchestra Royal Concertgebouworkest Young 2023 (Orchestra Regală de Tineret, Olanda), una dintre cele mai prestigioase orchestre de tineret din lume.
Royal Concertgebouworkest Young este un proiect tip școală de vară, care oferă tinerilor muzicieni ocazia să cânte într-o orchestră simfonică formată doar din tineri cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani. Programul a fost unul intensiv care inclus repetiții orchestrale și secționale, precum și cursuri de muzică de cameră, workshopuri și masterclassuri- toate sub supravegherea atentă a muzicienilor de la Orchestra Regală a Olandei din Amsterdam.
Printre cei 84 de tineri selecționați, din 22 de țări, m-am numărat și eu, alături de alți 3 tineri din România.
Procesul de selecție nu a fost unul chiar așa ușor, a trebuit să mă înregistrez cântând la violă fragmente din lucrări orchestrale și simfonii cu un grad de dificultate ridicat, pe care nu-l întâlnisem până la momentul respectiv. A trebuit să mai înregistrez și un fragment dintr-o lucrare solo, acompaniat fiind la pian de doamna profesoară Ștefania Dragoș, căreia îi mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul pe care ni-l oferă nouă, elevilor. Îi sunt profund recunoscător și doamnei mele profesoare de violă, Sorina Sabo, care mă învață tainele acestui instrument și care este mereu alături de mine! Pe lângă partea practică a selecției a trebuit să trimit și eseuri, scrisori personale și scrisori de recomandare, toate acestea în limba engleză.
Când am primit emailul prin care mi s-a comunicat că am fost admis mă aflam la ora de limba și literatura română, la școală. Am tresărit de bucurie, nu îmi venea să cred.
Royal Concertgebouworkest Young a fost cele mai frumoase 2 săptămâni și jumătate din viața mea. A fost minunat să lucrez alături tineri diverși, dar și de mari muzicieni, precum dirijorul Andrés Orozco-Estrada și violonista María Dueñas, pe care i-am văzut și ascultat doar pe internet sau pe social media.
Proiectul a culminat cu 2 concerte cu un program simfonic deosebit: P. I. Tchaikovsky-Fantezia-Uvertură “Romeo și Julieta”; M. Bruch-Concertul pentru vioară și orchestră în sol minor; C. Metselaar-“Mușchiul care ridică aripa”(lucrare contemporană) și M. Mussorgsky/orch. M. Ravel-Suita “Picturi dintr-o expoziție”.
Primul concert a avut loc pe 23 august, la Amsterdam, în sala de concerte Concertgebouw (2000 de spectatori), iar cel de-al doilea concert a avut loc pe 26 august, la Berlin, Germania, în sala de concerte Konzerthaus (1700 de spectatori), din cadrul festivalului internațional pentru orchestre de tineret “Young Euro Classic 2023”.
Ambele concerte au avut parte de un real succes, acestea fiind susținute cu casa închisă. În urma acestui proiect m-am întors acasă mai câștigat, deoarece am învățat lucruri noi, am legat prietenii frumoase și am avut ocazia să îmi îndeplinesc un vis, care contribuie la dezvoltarea mea ca muzician și nu numai” – povestește Daniel Breban.
Îl felicităm din suflet și îi dorim mult succes în continuare! Are toate calitățile pentru a ajunge un nume mare în muzică!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Maramureșeanul Daniel Breban s-a clasat pe locul 3 la „Vedeta Populară”