Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 8 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 9 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 9 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 10 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 13 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 15 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 15 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 16 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 16 ore în urmă
Tarifele mici de intabulare compromit implementarea programului național de cadastru
Sumele mici plătite topografilor pentru lucrările de intabulare gratuită a terenurilor fac ineficient programul național de cadastru. ”Topografii nu vin la licitația de achiziție de servicii tocmai din cauza prețului mic” – constată Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului Județean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureș. Pe piața liberă, tarifele de intabulare sunt cuprinse între 700 și 1.300 de lei pentru o parcelă, în timp ce în cadrul programului național de cadastru, un topograf este plătit cu 60 de lei. Pe de altă parte, și implicarea primăriilor lasă, uneori, de dorit. Așa se face că în Maramureș s-au intabulat gratuit doar 869 de imobile, iar alte 700 de astfel de lucrări sunt în curs de recepție. ”În etapa I de finanțare (2016- 2017) au semnat contracte de finanțare 47 unități administrativ teritoriale (UAT), au încheiat contracte de prestări servicii 21 UAT-uri și au finalizat și recepționat contractele doar 4 UAT. E vorba de14 sectoare cadastrale cu 869 imobile în Cupșeni, Coroieni, Giulești, Șișești. În etapa a II-a de finanțare (2017-2019) au semnat contracte de finanțare 62 UAT-uri, au încheiat contracte de prestări servicii 42, și sunt în curs de recepție două: Giulești și Oncești, cu 748 de imobile”, spune Ovidiu Ștefan.
”Luând în considerare că o UAT de mărime medie are în jur de 7.000-7.500 de imobile, rezultă foarte clar că, dacă se accesau toate sumele alocate de ANCPI, eram în situația de a avea intabulate sau contractate în vederea intabulării aproape toate imobilele din UAT-uri” – apreciază Ovidiu Ștefan.