Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 4 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 5 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 5 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 9 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 10 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 11 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 11 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 11 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Lucăcești
Duminică, 15 octombrie, a 21-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat capela mortuară și a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Lucăcești, Protopopiatul Chioar, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit în Parohia Lucăceşti pe Someş, din Protopopiatul Chioar, unde am poposit în mijlocul credincioşilor în 2017, iată de 6 ani, când s-a înnoit în totalitate biserica, s-a aşezat o catapeteasmă nouă, a fost reorganizat Sfântul Altar, s-a îmbrăcat într-o frumoasă pictură, s-a înnoit exteriorul şi am sfinţit atunci biserica după toate lucrările ce s-au săvârşit.
În 2008 şi-au construit o casă parohială, a fost binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Părinte vrednic de pomenire Justinian. Acuma am revenit că, iată, cu bucurie, constatăm că preoţii, consiliile parohiale şi credincioşii urmează îndemnul nostru şi dau curs proiectului eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară”.
Şi-au construit o frumoasă capelă de cimitir, am binecuvântat-o astăzi şi I-am mulţumit lui Dumnezeu că în comunităţile noastre lucrurile, în biserică, în jurul bisericii, în cimitire, în comunitate, în familie, în întreaga parohie nu sunt lăsate la voia întâmplării, ci preoţii veghează. Până la urmă, păstorii de suflete sunt cei care dau sens vieţii unei comunităţi, deoarece creştinii noştri, în Maramureş, mai ales românii, în general, maramureşenii, în special, trăiesc în duhul şi respiraţia sărbătorilor, sărbătorile, evenimentele bisericeşti, la care se adaugă , sigur, şi autorităţile locale.
Şi în cazul de faţă, iată, primăria a asfaltat drumul spre capelă, lucru lăudabil, preţuim şi apreciem acest lucru. Deci, împreună, preotul, primarul, directorul şcolii, coordonează comunitatea şi orice comunitate, dacă este pace şi înţelegere între aceste instituţii, merge înainte şi este o comunitate care progresează şi din punct de vedere administrativ, cultural, dar mai ales din punct de vedere duhovnicesc îşi urmează cursul în istorie, în memoria şi spre veşnica pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor şi pentru ocrotirea celor bătrâni.
Iată, suntem în Anul omagial al celor vârtstnici, pentru creşterea pruncuţilor în frică de Dumnezeu, într-o educaţie sănătoasă şi în respect faţă de oameni şi de iubire faţă de ţară, de limbă şi faţă de valorile sfinte. Părintele care păstoreşte aici, Florin Sălăgean, are peste 20 de ani de când este aici. Acum şi-a desăvârşit, cu acest proiect, al capelei, propriu-zis, lucrarea pastorală şi l-am felicitat şi i-am arătat apreciere şi preţuire pentru tot ce au realizat împreună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Prima oprire a făcut-o Preasfinţitul Părinte Iustin la noua capelă de cimitir, pe care a binecuvântat-o, în prezenţa enoriaşilor şi binefăcătorilor parohiei, care au ajutat la ridicarea şi finisarea ei. Aşezată în preajma cimitirului parohial, capela a fost realizată în ultimul timp, cu sprijinul mai multor familii şi al Primăriei şi Consiliului Local Mireşu Mare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii, soborul fiind alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Ciprian Coza, protopopul Chioarului, Pr. Florin Petru Sălăgean, paroh, Pr. Mircea Conţ, paroh în Culcea, Pr. Mihai Pricop Sălăgean din Satu Nou de Jos, Pr. Daniel Mociran din Baia Mare, parohul bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, Augustin Gros din Dăneşti pe Someş, Pr. Ioan Ciurdaş din Mireşu Mare, Pr. Sergiu Pop din Remeţi pe Someş, Pr. Daniel Buciuman din Tulghieş, Pr. Vasile Daniel Giurge din Iadăra, Pr. Ionuţ Marian Sadoveanu din Stejera, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic tânărul Paul Coza a interpretat o frumoasă cântare bisericească.
După încheierea Sfintei Liturghii, PS Iustin Iustin l-a distins pe preotul paroh Florin Petru Sălăgean cu dreptul de a purta bederniţă, pentru buna chivernisire a parohiei de-a lungul celor peste 20 de ani de păstorire aici. Distincții au primit și alți binefăcători, informează Andrei Fărcaş, redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop