Share
Peste 250 de preoţi din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar s-au reunit la Catedrala Episcopală

Peste 250 de preoţi din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar s-au reunit la Catedrala Episcopală

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, luni, 16 octombrie, au debutat în eparhie conferințele preoțești de toamnă, care se desfășoară sub președinția Întâistătătorului Episcopiei noastre.

Conferința de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a debutat cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, urmată de Slujba Tedeumului, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, și cu participarea preoților din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar.

Referatul conferinței a fost susținut de părintele Adrian Dobreanu, paroh la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcălășeni și responsabilul Departamentului Comunicații Media-Online al Episcopiei, și s-a intitulat: „Cult, imnografie și cântare; un „portret” al cântărețului bisericesc în zilele noastre”.

Conferinţa a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Iustin, care, în faţa celor peste 250 de preoţi din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru buna orânduială în parohii, din punct de vedere pastoral-misionar, cultural-teologic şi social-filantropic.

„În apropierea sărbătorii Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei, mult iubită de tot poporul român, pentru că este grabnic ajutătoare şi mult folositoare, care a adunat sute de mii de închinători şi pelerini şi anul acesta la iaşi, iată, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au început conferinţele preoţeşti de toamnă, anul acesta fiind Anul omagial al persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, conferinţele sunt consacrate în acest fel, în această ordine.

Conferinţa de toamnă este consacrată imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, pentru că este o mare nevoie ca să îmbunătăţim cântarea bisericească, s-o armonizăm, să ne armonizăm cu lucrarea şi cu cântarea întregii noastre Sfinte Biserici Ortodoxe Române. Conferinţa a fost alcătuită de părintele doctorand Adrian Dobreanu, care a înfiinţat corul psaltic „Theologos” şi are titlul „Imnografie, cult şi cântare: un „portret” al cântăreţului bisericesc în zilele noastre”, titlu sugestiv şi care vrea să arate şi direcţia în care ne îndreptăm, şi anume a rămas multă vreme, că Eparhia noastră a avut multe probleme, întreaga infrastructură a trebuit construită de la zero şi am rămas la acest capitol puţin în urmă, în sensul că anul acesta am pornit un proiect eparhial „Nicio parohie fără cântăreţi acreditaţi sau atestaţi”, deci de specialitate şi de capacitate.

Astfel, împreună cu profesorii de teologie, Sectorul cultural bisericesc vom face cursuri de îndrumare şi de perfecţionare, în urma cărora cântăreţii bisericeşti, atât cât sunt ei, pentru că cei bătrâni au cântat cum au putut, au cântat prelaut din tradiţie, au cântat cu sufletul şi cu inima şi cu multă iubire şi credinţă faţă de Dumnezeu, dar lumea în care trăim presupune să ne apropiem mai mult de cântarea bisericească autentică. Aşa că preoţilor le vom spune acest proiect şi le vom da îndrumare să participe, să-şi caute, dacă au să-i trimită pe cei ce există, dacă au să-şi caute, să identifice tineri care ar dori să slujească biserica prin cântarea biericească. Bineînţeles că o dorinţă mai aleasă este aceea ca tot poporul să cânte.

Cântarea omofonă a fost introdusă în Patriarhia Română această practică şi este de dorit să accentuăm acest lucru acolo unde nu există cor să cânte tot poporul. Conferinţa de la Baia Mare adună preoţii din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, peste 250 de preoţi. Le facem de câţiva ani încoace grupate conferinţele preoţeşti, pe protopopiate, pentru că se întâlnesc preoţii, îşi vorbesc, se inspiră unii de la alţii şi sunt mai eficiente conferinţele cu preoţi mai mulţi decât separat fiecare protopopiat.

Când avem evenimente în protopopiate, atunci mergem la protopopiate. Mulţumim lui Dumnezeu că, iată, ca de fiecare dată, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârşit Sfânta Liturghie, slujba de Tedeum şi nădăjduim că vor avea mult folos preoţii din această întâlnire, din această conferinţă şi vom putea să demarăm proiectul pe care ni l-am propus chiar în aceast an comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a explicat Preasfinția Sa.

„Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, în contextul Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, cu ocazia desfăşurării conferinţelor preoţeşti de toamnă din Eparhia noastră, am alcătuit referatul intitulat „Imnografie, cult şi cântare: un „portret” al cântăreţului bisericesc în zilele noastre”. Desigur, această temă este de o importanţă deosebită, pentru faptul că interpretul de la strană, cântăreţul bisericesc, trebuie să fie un om al rugăciunii şi puternic ancorat în imnografie şi cântare, pentru că strana este laboratorul acestuia, locul de unde slujeşte lui Dumnezeu. Astfel, în biserică există o triadă alcătuită din Altar, strană şi credincioşi, iar cântăreţul de la strană ar trebui să fie, precum spune Sfântul Dionisie Areopagitul, o icoană a îngerilor care transmite mesajul lui Dumnezeu pe pământ credincioşilor,” a explicat părintele drd. Adrian Dobreanu, alcătuitorul şi susţinătorul referatului, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu