Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 4 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 5 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 5 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 9 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 10 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 11 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 11 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 11 ore în urmă
S-a desfășurat conferința preoțească de toamnă cu preoții din Protopopiatele Satu Mare, Carei și Oaș
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat marți, 17 octombrie, de la ora 10:00, conferința preoțească de toamnă cu preoții din Protopopiatele Satu Mare, Carei și Oaș, la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Municipiul Carei, județul Satu Mare.
Referatul conferinței a fost susținut de părintele Drd. Adrian Dobreanu, paroh la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcălășeni și responsabilul Departamentului Comunicații Media-Online al Episcopiei, și s-a intitulat: „Cult, imnografie și cântare; un „portret” al cântărețului bisericesc în zilele noastre”, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
„Cea de a doua conferinţă preoţească de toamnă are loc în Protopopiatul Carei şi reuneşte protopopiatele din judeţul Satu Mare. În judeţul Maramureş avem cinci protopopiate, în judeţul Satu Mare avem trei protopopiate, anume Satu Mare, Carei şi Oaş, cu un număr de aproximativ 150 de preoţi.
Conferinţa alcătuită de părintele Adrian Dobreanu, care este fondatorul Grupului psaltic „Theologos” şi pasionat de muzica bisericească, de imnografie, de cântarea bisericească şi de forma în care este ea înălţată şi dăruită lui Dumnezeu, a făcut o lucrare deosebită. Am putut să constat asta la Baia Mare, în conferinţa de ieri. Aici, la Carei, conferinţele în protopopiate, de obicei, le fac alternativ, în sensul că fiecare protopopiat organizează pe zonă, cel puţin o dată, conferinţa, reunind toate celelalte protopopiate cu care facem împreună.
Aici, în judeţul Satu Mare, îi reunim pe toţi, deoarece sunt mai puţini. De data asta este rândul Protopopiatului Carei. Suntem aici în frumoasa și minunata catedrală, care este inima municipiului Carei, simbolul unităţii de neam, de credinţă, de iubire faţă de Dumnezeu şi ţară, iar preoţii din zona aceasta păstoresc comunităţi mai mici, deci o duc mai greu, satele sunt îmbătrânite.
Suntem în Anul omagial al îngrijirii persoanelor vârstnice şi tocmai acest lucru îl fac preoţii de aici, pentru că bătrânii au rămas fără nimeni, sunt singuri. Copiii sunt plecaţi sau sunt mutaţi la oraş, sau plecaţi în străinătate, şi atunci Biserica trebuie să suplinească lipsa ajutorului celor apropiaţi din familie.
Preotul este şi păstor de suflete, este şi îndrumător şi luminător al tinerilor şi copiilor, pentru că trebuie să îi creştem şi pe ei în credinţă. Este şi frate şi mângâietor al singurătăţii bătrânilor. Ca un păstor ce este, intervine în viaţa lor când au nevoie. Sunt preoţi care sunt foarte disponibili, au vocaţie filantropică, îi aşază în maşină şi-i duc la spital, pentru că n-are cine şi, până să vină Salvarea, salvarea sufletească este acolo. Este Biserica, este preotul care trebuie să-şi facă datoria în acest sens. Slavă lui Dumnezeu că avem o preoţime de vocaţie, conştientă, care îşi îndeplineşte misiunea pe care a ales s-o urmeze şi anume aceea de a fi după modelul Bunului Păstor, adică a Păstorului nostru Iisus Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Foto: Arhid. Vasile Pop