Share
A avut loc lansarea volumului intitulat „Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” – veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința tuturor maramureșenilor”

A avut loc lansarea volumului intitulat „Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” – veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința tuturor maramureșenilor”

Joi, 19 octombrie, a avut loc lansarea volumului intitulat „Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” – veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința tuturor maramureșenilor”.

Este o carte de istorie – monografie, autor fiind Prof. Dr. Ioan Dorel Todea – poet, critic literar, jurnalist radiofonic, profesor de limba și literatura română, doctor în Filosofie și membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Volumul cuprinde peste 300 de pagini, iar prologul este semnat de PS Iustin sub un titlu semnificativ: „Istoria Palatului – o carte despre măreție imperială și noblețe voievodală, care aduce istoria trecută în memoria prezentă”.

Cartea este tipărită prin grija Preasfințitul Părinte Iustin ca un dar cu prilejul împlinirii unui an de la deschiderea „Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul” și 110 ani de inaugurarea oficială a edificiului din Sighetu Marmației.

„Monografia Palatului Cultural, astăzi Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei este o carte document, o carte care prezintă adevărul despre istoria de peste 100 de ani, 110 ani se vor împlini la 1 decembrie anul acesta în cazul acestei clădiri emblemă a Maramureşului Voievodal.

Scrierea cărţii a presupus o documentare de peste doi ani, iar într-un an de zile am reuşit să ajung la forma de redactare finală. Tehnoredactarea şi coperta aparţin fratelui meu, Dan Romeo Todea, care este profesor de desen.

Cartea prezintă sub formă de flashback-uri, cum e tehnica cinematografică, alternanţa temporară dintre prezent, trecutul apropiat, trecutul îndepărtat, pentru a reliefa tot ce s-a întâmplat.

În prima parte este momentul inaugurării oficiale, apoi odiseea retrocedării Palatului, modul în care a fost reabilitat şi ce conţine astăzi, iar celelalte părţi sunt o istorie a clădirii, care este atât de frumoasă şi reprezentativă pentru Maramureşul Voievodal, dar nu s-a bucurat de un sprijin serios al administraţiei locale, această clădire trecând în administraţia diferitelor forme, atât înainte de ’44, cât şi în perioada comunistă.

Iată că, datorită preluării de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, această clădire este redată în circuitul cultural şi ea va rămâne veşnic lăcaş de cultură şi credinţă al maramureşenilor. Vreau să mulţumesc pe această cale Preasfinţintului Părinte Episcop Iustin, care a îmbrăţişat această idee şi care a tipărit o lucrare pe care un simplu scriitor, un simplu cercetător nu putea să o facă decât cu un sprijin atât de preţios.

Sperăm că această carte să intre în circuit şi mai ales să rămână ca document pentru generaţiile viitoare a ceea ce s-a întâmplat aici la Sighetu Marmaţiei, la Palatul Voievodal, cum spune atât de frumos Preasfinţitul Părinte Iustin, aici la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, a subliniat Prof. Dr. Ioan Dorel Todea, autorul cărţii-document.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit autorului Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru mireni, se precizează pe pagina Episcopiei.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu