Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Daniel Pop a obținut Marele Premiu al Concursului „Ethnologica Film Fest”, ediția I, cu „Masca – Călătorie în lumea imaginarului”
În perioada 18-19 octombrie, în Baia Mare s-a desfășurat prima ediție a Concursului Național de Film Etnologic de scurtmetraj – „Ethnologica Film Fest”.
În 18 octombrie, la Teatrul Municipal a avut loc deschiderea festivalului și proiecția filmelor intrate în finală. Ieri, 19 octombrie, s-a desfășurat Gala laureaților şi premierea, în prezenţa participanţilor.
La această competiție au fost înscrise filme din toată țara. Pentru jurizare au fost preselectate 16 filme, care au respectat regulamentul Festivalului, iar în finală au mers 7 dintre acestea. Jurizarea a fost făcută de oameni de specialitate: etnologi, cercetători, scenografi și oameni de cultură.
Atât Marele Premiu al Festivalului, cât și Premiul Publicului au rămas în Maramureș, fiind înmânate lui Daniel Pop. El a prezentat filmul etnografic „Masca – Călătorie în lumea imaginarului”, care îl are drept protagonist pe Vasile Șușca, realizator de măști populare și Tezaur Uman Viu.
„Este cu adevărat o onoare și o mare plăcere să primesc acest premiu nesperat din postura de debutant în producția de filme documentare etnografice. Încep prin a-mi exprima recunoștința mea profundă față de cei ce-au făcut acest moment posibil și i-aș aminti aici pe inițiatorul acestui proiect, domnul Lucian Iluț, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș, dar și pe cei din minunata echipă implicată în organizarea acestui eveniment.
Doresc să mulțumesc membrilor juriului care au evaluat filmele intrate în concurs și au ales să-mi acorde marele premiu al Festivalului Național ,,ETHNOLOGICA FILM FEST”, ediția I, Baia Mare. Consider că am primit acum o confirmare a faptului că munca depusă pentru împlinirea unei pasiuni dă întotdeauna roade. Vă asigur că această recunoaștere mă inspiră și mă determină să continui și să îmi doresc să ating pragul excelenței.
Vreau să felicit toți participanții din cadrul acestui festival de film și să-i asigur de toată aprecierea și considerația mea. Cu toții sunteți preocupați de reafirmarea unor sensuri ce țin de identitatea acestui neam.
Vreau să împărtășesc această bucurie cu familia mea, care a fost întotdeauna alături de mine, mă susține în fiecare etapă a vieții mele. Fără sprijinul lor, acest moment nu ar fi fost posibil.
De asemenea, le mulțumesc mentorilor mei de la Facultatea de Litere, domeniul Studii Culturale, specializarea Etnoturism/Etnologia și turismul cultural: conf. univ. dr. Delia Suiogan, conf. univ. dr. Delia Anamaria Răchișan, lector univ. dr. Natalia Lazar, asist. univ. drd. Florin-Vasile Pop.
Un gând bun de recunoștință colegilor și prietenilor care m-au sprijinit și m-au inspirat pe tot parcursul acestui drum. Fără încurajarea lor, nu aș fi ajuns aici.
Nu în ultimul rând, un mare mulțumesc: protagonistului acestui film, Vasile Șușca ”făuritorul de măști”, pentru găzduire și pentru adevărata călătorie în lumea plină de mister a măștilor; colegei mele Gabriela Filip, dar și celor care mă susțin constant.
Cu toții ați fost o sursă infinită de motivație și energie pozitivă. Promit că voi continua să mă implic și să contribui la o mai bună cunoaștere a elementelor care ne reprezintă cu adevărat. Calde mulțumiri tuturor celor prezenți pentru voturile acordate filmului ,,Masca – călătorie în lumea imaginarului”, în urma cărora am primit și PREMIUL PUBLICULUI. Cele două premii primite astăzi mă motivează să continui să evoluez în mod cert”, a transmis Daniel Pop.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Departamentul de Filologie și Studii Culturale.
Felicitări și multe împliniri în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN