Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 12 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 13 ore în urmă
PS Părinte Episcop Iustin, cuvânt despre Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Chira; Se împlinesc 7 ani, de la mutarea la Domnul
PS Părinte Episcop Iustin, cuvânt despre Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Chira; Se împlinesc 7 ani, de la mutarea la Domnul
Astăzi, 30 octombrie 2023, se împlinesc 7 ani de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Iustinian (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016).
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin:
„Astăzi este un soroc duhovnicesc, pentru că, iată, sunt 7 ani de când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Părintele nostru mult rugător, plin de blândeţe, înţelepciune, de lumină şi bunătate, s-a mutat la cer. Am venit la mormântul care a fost aşezat acolo unde a dorit, la poarta sfintei mănăstiri, să stea de veghe, nu de pază, ci de veghe, să ne aştepte şi să ne întâmpine şi să întâlnim când venim în acest loc plin de lumină lumina dânsului pe care a făcut-o în lume în toată viaţa, a răspândit lumină din lumina lui Hristos, Bunul şi Blândul Păstor, şi a lăsat lumină în urmă prin cuvânt, prin slujire, prin povăţuire, prin scris”.
Biografia:
Născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș, având numele de botez „Ioan”
În zorii zilei de 12 martie 1941 închide ușa casei din satul natal, iar pe seară întră pe poarta Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism și primește numele „Justinian”.
La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.
Neținându-se cont de faptul că monahii nu aveau (și nu au și n-au avut vreodată) obligații militare, ierodiaconul Justinian este recrutat și încorporat de către ocupanții maghiari, fiind soldat în armata maghiară – compania antiaeriană de la Miskolc – în perioada 22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943.
La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan.
După ce starețul Nifon Matei a trecut la cele veșnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcție într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.
Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de „Maramureșeanul”.
După revoluția din 1989 s-a reînființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Cine putea să fie mai potrivit pentru a ocupa scaunul de titular al acestei noi eparhii? Nimeni altul decât Preasfințitul Justinian, fiul acestor meleaguri. Astfel că, la data de 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului.
Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre” și a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie și de mănăstiri.
Dacă la întronizarea Înaltpreasfinției Sale erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia noastră sunt astăzi 30 de mănăstiri și 10 schituri.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare.
A trecut la Domnul în ziua de 30 octombrie 2016, în jurul orei 10:30, fiind înmormântat la Mănăstirea Rohia, din „Muntele cel Sfânt”.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului