Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 7 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 9 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 9 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
„Petre Dulfu – 70 de ani de postumitate”: La Biblioteca Județeană a avut loc o manifestare de comemorare a patronului spiritual al instituției
Azi, 31 octombrie, la Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc o manifestare de comemorare a patronului spiritual al instituției, intitulată „Petre Dulfu – 70 de ani de postumitate”.
În deschidere a vorbit moderatorul întâlnirii, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: „Îl sărbătorim azi pe Petre Dulfu lansând acest volum care adună articolele publicate în revista „Bibliotheca septentrionalis” de-a lungul celor trei decenii de când instituția îi poartă numele. Gestul cel mai important fiind făcut, vom săvârși o liturghie culturală pentru Petre Dulfu, pentru amintirea marilor români, iar în partea a doua îl vom sărbători pe un alt prieten și colaborator al nostru, profesor Viorel Hodiș, cu volumul de „Scrieri” pe care noi l-am editat, întrucât scrierile ne-au fost trimise nouă spre a fi găzduite în revista „Familia română”.
Cele două reviste ale noastre, în acest format de buchet, răsplătesc contribuția uriașă a celui ce are numele așezat pe efigia instituției noastre și contribuția unui contemporan, care a stat de la început alături de noi, în misiunea pe care ne-am asumat-o, de a servi cauza limbii române, dincolo de perimetrul dinamic de activități specifice bibliotecilor publice”.
După intervenția moderatorului, a avut loc proiecția unui film documentar despre viața și activitatea lui Petre Dulfu, realizat de bibliotecara Onorica Tîrziu în colaborare cu profesor Alina Talpoș, director al Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și președinte al Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare. Aceasta, originară din Tohat, satul lui Petre Dulfu, a mărturisit câteva gânduri despre marele cărturar, despre care spune că a lăsat o zestre incomensurabilă, pe care urmașii lui au datoria să o valorifice, iar la finalul intervenției sale a dat citire unei scrisori a lui Petre Dulfu către Dumitru Grozavu, învățător, director, pensionar din comuna Tohat, județul Sălaj, datată 5 iulie 1946.
Conf. univ. dr. Florian Roatiș, coordonatorul volumului „Petre Dulfu în revista Bibliotheca Septentrionalis”, a declarat: „La șapte decenii de la dispariția fizică a patronului nostru spiritual, căci el încă mai încântă spiritual generații de copii cu eroii săi Păcală, Făt-Frumos sau Gruia lui Novac, dar și pe cei mari, care simt nevoia să se întoarcă la copilărie. Cu această ocazie ne referim la Petre Dulfu, căruia îi aducem un omagiu prin acest volum”.
Conf. univ. dr. Ștefan Vișovan a abordat activitatea didactică a lui Petre Dulfu și s-a oprit la un manual de limba română pentru clasa a VI-a, pentru minoritatea germană, apărut în anul 1928.
Profesorul Săluc Horvat a adresat felicitări bibliotecii pentru acest moment cultural deosebit, amintind totodată faptul că Petre Dulfu a fost o personalitate în istoria presei literare românești, fiind citat în peste 40 de publicații la nivel național.
În a doua parte a întâlnirii, s-a desfășurat lansarea volumului „Scrieri”, autor profesor Viorel Hodiș, fost cadru universitar al Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, anunță reprezentanții instituției de cultură.