Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 2 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 3 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 3 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 4 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 5 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 5 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 5 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 5 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 6 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 6 ore în urmă
Anita Șomotiuc va reprezenta Baia Mare la Campionatul Național de Masaj de la Sibiu, categoria masaj wellness
Masajul în diversele lui forme nu reprezintă doar un simplu proces prin care se are în vedere combaterea unor probleme fizice, ci constituie o adevărată artă care armonizează starea de bine și îmbunătățește atât mobilitatea fizică, cât și cea psihică. Același lucru se va demonstra și în cadrul Campionatului Național de Masaj, organizat la Sibiu peste doar o săptămână (10-12 noiembrie) la Sibiu, în cea de-a patra ediție, și World Massage Super Cup, ediția a doua.
Evenimentul, organizat de Asociația de Masaj și Terapii Complementare (AMTC), va reuni pe perioada a trei zile de concurs, câțiva dintre cei mai talentați maseuri ai lumii, în cadrul a ceea ce se promite a fi un adevărat duel al standardelor profesionale în masaj, dar și un prilej în dezvoltarea unor potențiale relații interumane:
„Campionatul Național de Masaj este în primul rând o competiție, dar în același timp și o oportunitate pentru participanți de a găsi inspirație profesională și de a crea legături între ei. Prin participarea la Campionatul Național de Masaj, terapeuții vor avea posibilitatea de a-și îmbunătăți tehnicile, de a aduce un important aport de imagine activității desfășurate de ei” – menționează cndm.ro.
Concurenții își vor putea demonstra potențialul tehnic înscriindu-se în una dintre cele 5 categorii de masaj: Wellness, Facial, Sweedish, Freestyle asiatic și Western.
Municipiul Baia Mare, în ediția competițiilor de anul acesta, va fi reprezentat în categoria masaj wellness de către Anita Șomotiuc, tehnician maseur cu o arie de competență extinsă atât în ceea ce privesc diversele tipuri de masaj: de relaxare, terapeutic, sportiv, anticelulitic, reflexoterapie , cât și în expertiza în tehnici precum scrub, gua-sha, terapie cu ventuze, masaj bucal, terapie cu miere, maderoterapie, bețe de bambus, pietre vulcanice, IASTM, sare de Himalaya, herbal ball ș.a.m.d.
Totodată, tânăra este studentă la Jurnalism (anul 3) în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.
De precizat e că din Maramureș participă în total 7 persoane.
Pentru Anita Șomotiuc, pasiunea în domeniul masajului a prins rădăcini dintr-un simplu obicei, acela de a oferi câteva momente de răsfăț membrilor familie și apropiaților, și care astăzi îndeplinește criteriile unei cariere înfloritoare:
„Tot timpul făceam masaj apropiaților, familiei, soțului meu, dar niciodată nu mi-am dat seama că urmează să fac asta, nu m-am visat de mică făcând acest lucru, ci prin simplul fapt că tot făceam și primeam aprecieri în acest sens. Odată văzând că oamenilor le place ceea ce fac, am zis că să urmez un curs de bază pentru a vedea dacă ceea ce fac, este bine. Recunosc că după finalizarea cursului, mi-am dat seama că îmi place chiar foarte mult. Am studiat specializările în masaj, după care am început să masez acasă. După ce am văzut că lumea este mulțumită și există potențial, am zis că să vedem ce se poate face. O consider o meserie de viitor, și în momentul de față nu mă văd făcând altceva. Simt că mă reprezintă în totalitate. Nu simt că merg la serviciu, nu simt că vin să practic treaba aceasta pentru a aștepta ceva la schimb, ci pur și simplu simt că fac un bine” – subliniază Anita Șomotiuc, tehnician maseur.
Pe întreg parcursul poveștii, atât colaborările cu sălile de fitness în susținerea recuperării musculare după antrenament, precum și măiestria în arta masajului, au fost două dintre elementele datorită cărora activitatea tehnicianului maseur – Anita Șomotiuc, au căpătat sonoritate, oferindu-i posibilitatea de a primi în oaza sa de liniște și artiști naționali, precum Alex Velea.
Dincolo de minuțiozitatea captivantă a tehnicilor utilizate, masajul oferă și o gamă largă de beneficii pentru sănătate în funcție de tipul ales, punctează tehnicianul:
„Masajul, mai ales în perioada aceasta rece, ajută la întărirea sistemului imunitar și secreția de melatonină – care oferă un somn mai calitativ și odihnitor. Dacă reușești în timp să te conectezi cu terapeutul care îți face masaj, o oră de masaj poate să fie echivalentul a 8 ore de somn. Masajul mai ajută de asemenea la reglarea tensiunii arteriale, care este influențată negativ din cauza alimentației, colesterolului, și la menținerea sănătății sistemului sanguin. Datorită căldurii emanate de aparatura noastră, aceasta ajută la detensionarea și decontractarea țesutului muscular. Din cauza pandemiei, multă lume lucrează de acasă, la calculator și de aceea, ori stă într-o poziție incomodă ore în șir, ba cu picioarele, ba cu mâinile, ba stând îndelungat în picioare și asta influențează”.
Vizibil benefic atât pentru corp, cât și pentru minte, masajul s-a dovedit a fi o alternativă ideală în îmbunătățirea unei vieți profesionale active, prin izolarea temporară de la agitația cotidiană într-un mediu relaxant, aspecte asupra cărora se va pune accentul și în cadrul Campionatului Național de Masaj și World Massage Super Cup, peste doar o săptămână la Sibiu.
Credit foto: Anita Șomotiuc – tehnician maseur; asociatiademasaj.ro și cndm.ro
Alexandru CHIRA