S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Frica în viață, cum reușim să facem față, sfaturi esențiale; Cum oprim îngrijorarea excesivă cu eficiență
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Frica în viață, cum reușim să facem față, sfaturi esențiale; Cum oprim îngrijorarea excesivă cu eficiență
Cum oprim îngrijorarea excesivă? Aceasta este precum o spirală negativă ce se adâncește tot mai tare dacă stai tot în ea. Poate fi comparată cu o transă hipnotică. Cu cât induci prin repetiție, cu atât mai profund ești prin în ”vrajă”.
De ce e nevoie? Efectiv de a alege în mod deliberat să o oprești. Să înveți să schimbi unghiul din care privești. La început este greu, ai fost obișnuit să gândești așa obsesiv. Ce-ai putea face să te ajuți? În primul rând, fă mișcare fizică. Nu contează ce, fă! Apoi, să nu uităm de relaxarea progresivă pe grupele de mușchi. Nu o zi, ci următoarele săptămâni.
Desigur, este important să vezi ce se ascunde în spatele a ceea ce simți. De obicei este tristețe, furie. Neliniștea este un simptom al acestor emoții. De ce ți-e frică? Ce te-tristează? Ele declanșează îngrijorarea obsesivă. Poți vorbi cu cineva pentru a exprima sentimentele. Un alt aspect ar fi să încercăm să ne preocupăm de altceva. Să ne ocupăm de un hobby, să citim, să găsim ceva ce ne place. Putem să ne mai înbunătățim starea dacă practicăm respirația abdominală și facem afirmații pozitive ce au semnificație pentru noi.
Genul de afirmații pot fi: las totul să treacă, sunt numai gânduri, simt cu neliniștea mă părăsește, etc. Pot fi de ajutor și afirmațiile ce implică divinitatea( pt cei cu inclinatii spirituale): las această negativitate în seama lui dumnezeu, iți dau ȚIE acestă problemă, Tu știi ce să faci cu ea etc. Desigur, din anxietatea obsesivă, nu se iese chiar foarte ușor și în unele cazuri, oamenii au nevoie de psihoterapie pentru a identifica exact problema și a învăța să fim raționali-poziti. În alte cazuri, pe lângă psihoterapie, e nevoie și de intervenția unui psihiatru. Dar dacă vrem cu adevărat să fim suficient de bine, trebuie să înțelegem și să ne asumăm responsabilitatea recunoașterii problemei și să decidem cu adevărat că dorim să depunem efort pentru a o depăși.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și