Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 2 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 2 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 4 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 6 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 7 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 7 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 9 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 9 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 9 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 13 ore în urmă
Inedit: O monedă rară, bătută în Baia Mare în urmă cu aproape 400 de ani, se vinde la licitație
Monede medievale bătute de primii domnitori români sunt scoase la licitaţie de Casa Artmark miercuri, 8 noiembrie, în cadrul sesiunii „Scurtă istorie a românilor”, scrie cotidianul.ro.
În cadrul licitaţiei, programate pentru data de 8 noiembrie, se poate accesa o selecţie specială de monede medievale bătute de primii domnitori români, în Moldova şi Ţara Românească.
Foarte rare şi de mare valoare numismatică sunt, între altele: Moneda jumătate de Gros, bătută de Alexandru cel Bun, în Moldova, în 1400-1432 (preţ de pornire de doar 100 euro); Moneda Gros, bătută de Ştefan cel Mare, tot în Moldova anilor 1457-1504 (preţ de pornire de 200 euro); Moneda Ducat a lui Mircea cel Bătrân, din Ţara Românească, 1386-1418 (preţ de pornire de 175 euro).
O raritate mondială prezentă în licitaţie este un exemplar al Monedei de aur de 10 Ducaţi, bătută în 1626 în Baia Mare de Voievodul Transilvaniei Gabriel Bethlen, de tip „Botezul Domnului în Iordan”. Strălucitoarea monedă mai este cunoscută doar în colecţiile Cabinetului Numismatic al Kunsthistorisches Museum Vienna şi Muzeului Naţional din Budapesta.
O altă raritate din numismatica românească este prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, în Histria, 313-280 î.e.n.. Piesa de argint este o monedă drahmă, de tip Gemenii – cele două feţe ale Dunării. Pe revers, este prezent un vultur de mare cu un delfin în gheare, o reprezentare deosebită, inspirată de mediul natural din jurul oraşului şi, în acelaşi timp, o mărturie despre activitatea maritimă a locuitorilor acestei cetăţi.
Licitaţia este programată pentru miercuri, 8 noiembrie, la ora 12:00, exclusiv pe platforma online Artmark Live, deschisă publicului larg.