Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 13 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
„Maramureşu’ Meu” – proiectul de suflet al unui maramureșean care locuiește departe de casă; „Nu am plecat niciodată din el, cu sufletul sau cu gândul”
Maramureșul este fără îndoială unul dintre cele mai autentice locuri din țară. Oamenii, portul, tradițiile, meșteșugurile, peisajele, bisericile de lemn sunt doar câteva dintre „motivele” care îl fac special. An de an, județul nostru atrage ca un magnet turiști din întreaga țară, dar și din străinătate.
Mulți dintre cei care locuim aici suntem obișnuiți cu toate acestea și poate de multe ori nu reușim să-l apreciem la adevărata sa valoare. Tocmai pentru asta ne bucurăm că există printre noi oameni care „ne deschid ochii”, care prin lucruri simple ne arată ce zestre am moştenit de la bunicii şi părinții noştri.
Unul dintre acei oameni este Constantin Ioan Lazu (40 de ani), un maramureșean care locuiește departe de casă, dar pentru care Maramureșul e un stil de viață. I-am descoperit recent blogul, dar și pagina de Facebook și am rămas surprinși. Chiar dacă astăzi locuiește în Iași, legătura sa cu Maramureșul, pe care îl vizitează des, este una trainică.
„Adesea, întâlnirile pe care le avem ne schimbă mai mult decât credem noi. Cu toate că m-am născut și am copilărit în Maramureșul Istoric, i-am descoperit frumusețile autentice prin ochii și vorbele altor oameni. Lucruri care mi se păreau firești, care mi se păreau normale, care mi se păreau naturale și, până într-un punct banale, pentru alții, printre care unii nici măcar nu ajunseseră în Maramureș, erau încântătoare. Mă fascina mereu modul în care erau ei înșiși fascinați de locurile din Maramureș și de oamenii de aici pe care îi întâlniseră. Auzeam doar vorbe frumoase despre Maramureșul meu natal. Le consideram uneori prea apreciative, deoarece cunoșteam cu ce probleme și provocări se confruntau locuitorii acestei regiuni și nu erau puține.
Ca să descopăr și să înțeleg pe deplin frumusețea autentică a Maramureșului «a trebuit» să plec pe alte meleaguri, inițial în Cluj și ulterior în Iași, două capitale de provincii istorice, așa de asemănătoare și, în același timp, așa de diferite.
Am înțeles că «moroșenii» mei au ceva al lor. Au o bunătate pe care câteodată îmi e greu să o explic. Și nu doar atât. Știu să se distreze într-un mod cum numai ei știu să o facă, cu cântec, joc și voie bună când mai mulți la un loc se-adună. Studiile din domeniul Relațiilor Economice Internaționale, Turism și Istorie mi-au lărgit orizontul, mi-au oferit o perspectivă mult mai largă asupra a ceea ce este azi Maramureșul și a fost, până nu demult”, declară Constantin Ioan Lazu.
De câte ori are ocazia acesta vine acasă, iar prin intermediul proiectului „Maramureşu’ Meu” le arată și altora minunatele locuri în care s-a născut.
„Și totuși, Maramureșul a rămas «patria mea». Vin des în Maramureș, în Vișeu de Sus, unde am copilărit. Din orice punct l-aș „analiza”, Maramureșul rămâne acel loc în care mă regăsesc, de unde mă încarc cu energie pozitivă, unde redescopăr de fiecare dată frumusețea tradițiilor și a naturii și unde mă simt «acasă». Nu am plecat niciodată din el, cu sufletul sau cu gândul.
Fac adesea drumeții pe văile Vișeului sau Izei, unde mă plimbam și în vacanțele mele, sau și mai departe, dincolo de Sighet, pentru a descoperi noi locuri cu povești și oameni faini. Pentru că prin asta se remarcă Maramureșul, prin locurile unice pe care le are și prin oamenii care duc mai departe vechile tradiții, meșteșuguri și mâncărurile specifice zonei. Toate acestea dau un farmec aparte acestui colț de țară cuibărit între munți”, declară maramureșeanul.
L-am rugat să ne povestească puțin despre proiectul său, pe care îl considerăm frumos și foarte util.
„Este un proiect de suflet pe care l-am început cu mai mult timp în urmă, offline, sub forma unui ghid turistic: «Maramureșul Istoric- Țara culturii lemnului și a tradițiilor vii». Nu am cuprins în el tot județul Maramureș, ci doar partea din vechiul voievodat al Maramureșului, care azi se află în România. Mai exact, cuprinde jumătatea de nord a județului Maramureș. De ce? Pentru că partea aceasta o cunosc mai bine, o simt mai bine, îi înțeleg mai bine spiritul.
Inițial l-am scris în limba germană, având ca model ghidurile nemțești. Ulterior l-am tradus în limba română. Acum mai bine de doi ani am început și o variantă online: Maramureșu’ Meu. Acest proiect are ca scop prezentarea acelui Maramureș autentic, mai bine zis, ce a mai rămas din el, dar și de a readuce la viață ce se mai poate din ceea ce s-a pierdut. Autenticitatea este laitmotivul acestui demers.
Cui îi este adresat acest proiect? În aceeași măsură maramureșenilor și celor care vizitează această regiune. Poate că uneori e necesar să ne reamintim, chiar și noi maramureșenii, cât de multe frumuseți are Maramureșul, dar și că acestea nu țin o veșnicie. Trebuie să facem un efort pentru a le păstra. Un profesor din Germania îmi tot spunea că democrația nu e un dat, că pentru a o păstra trebuie «să ne luptăm» în fiecare zi. La fel și noi trebuie «să ne luptăm» în fiecare zi ca să păstrăm tradițiile, obiceiurile, specificul acestei regiuni. Fără toate acestea, Maramureșul nu ar mai fi la fel, de fapt, nu ar mai fi. Iar turiștii vin în Maramureș tocmai pentru că e diferit, pentru că e viu, pentru că datinile sunt legate de vechiul stil de viață și nu sunt prezentate teatral.
Azi, nu mai este așa ușor să găsești acel Maramureș tradițional și autentic. Ai nevoie de răbdare, de multă răbdare. În același timp trebuie să știi unde să-l cauți. Să asculți poveștile din vremurile de mult apuse, să admiri detaliile sculptate pe o poartă sau biserică de lemn, să nu rămâi un simplu spectator la dansul, cântecul și vechile tradiții, să stai seara la lumina focului admirând în liniște stelele și codrul. Venind aici doar ca să bifezi câteva atracții turistice sau să postezi câteva fotografii pe internet, nu îi descoperi profunzimea.
Vă invit să descoperim împreună această lume fascinantă a cărei istorie nu a fost scrisă pe hârtie ci sculptată în lemn, așternută pe țesături ori cântată în versuri transmise din generație în generație și în care fiecare obiect și obicei își au rostul lor, povestea lor. Unde? Pe www.maramuresumeu.ro unde găsiți articole scurte despre curiozități, oameni faini, locuri cu poveste, evenimente culturale, întâmplări din trecut sau atracțiile turistice ale Maramureșului”, spune Constantin Ioan Lazu.
Îl felicităm, îl urmărim cu drag și vă invităm și pe dumneavoastră să o faceți! În continuare puteți vedea câteva poze realizate de acesta. Sunt foarte expresive!
Lavinia-Codruța HERMAN